ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Елена Йончева: В България политика се прави с лъжи и манипулации

Елена Йончева

„Съдът реши, че Бойко Методиев Борисов е клеветник, че той е лъжец” – така депутатът от БСП и журналист Елена Йончева коментира в студиото на „Тази сутрин” съдебното решение на първа инстанция, с което осъди премиера за клевета. Тя цитира една от репликите на Борисов, казана пред журналисти на 13 март м.г.: „Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава”.

„Държавата не е плащала никакви милиони, става дума за една манипулация, една лъжа”, категорична беше Йончева. Според нея важното в присъдата е, че отправя послание към политиците – че не могат да си позволяват да лъжат. „По този начин в България се прави политика – с лъжи, с манипулации”, отбеляза тя. По думите й атаката на Борисов дошла след нейно телевизионно участие, в което заявила, че ГЕРБ крадат от програмата за саниране и от оградата на границата. Йончева подчерта, че е доказала думите си с конкретни факти.

„Неговият адвокат каза, че той не е казвал тези реплики (за милионите), че ако ги е казал, то аз съм се припознала”, посочи Йончева. Тя припомни, че в Германия за клевета наказанието е до 2 години лишаване от свобода. „Считам, че българските политици не трябва да използват „Фейсбук” в своя диалог с институциите. Аз лично съм много резервирана към тази социална медия”, коментира Елена Йончева във връзка със скандала с твърденията за замърсяване на водата в София, тиражирани и от „червения” депутат Таско Ерменков.

По думите й той обяснил, че е получил информацията от свои източници от държавните институции, които решили да останат неназовани.Тя обаче посочи, че разбира своя колега, защото институциите крили 5 месеца за замърсяването с уран на водата в Хасково, а и до момента не са назовали причинителя.„Трябва да сте обективни европейски журналисти, за да не оцените срещата „ЕС – Западни Балкани” – така Йончева парафразира думите на Борисов, според когото само лидерът на БСП Корнелия Нинова не приема за голям успех форума от миналата седмица.

Според народния представител срещата е провал по няколко причини. „В Софийската декларация се говори за перспектива (за евроинтеграция на страните от Западните Балкани – б.р.), докато в Солунската се говори за конкретна дата”, посочи тя.

И допълни: „Поставени са условия, които са неизпълними за държавите от Западните Балкани”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст