ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мамят по 100 души на ден, повечето в интернет

измама

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет, сочат данните на МВР. През последната календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Числата обаче сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство, са били срещу неизвестен извършител, а разкритите, в които влизат и такива от предходни години, са 662. Измамниците са били основно мъже, но има заловени и 88 жени.

Основните пострадали в графа „измами“ в отчетите на силовото министерство са били жертви, доверили се на писма в интернет. Една от последните тенденции, които заляха електронните пощи, беше със съобщения от различни институции – банки, НАП, енергоразпределителни дружества и фирми за бързи кредити. В уведомленията пишело, че собствениците на електронните пощи имат просрочени задължения и за да избегнат съдебни процедури, трябва да внесат определена сума на посочена сметка.

Те превеждали парите, които в повечето случаи не надхвърляли 100 лева, след което посочените сметки били изпразвани и закривани. Само за ден 30 души са повярвали и са платили сумата. След това измамата се разраснала заради стотиците хиляди изпратени съобщения, което повлякло след себе си и нова вълна от ужилени. За щастие с дребни суми.

Служителите на ГДБОП веднага се активизирали и започнали да разследват фишинг атаката. Те установили, че тя идва от страни извън ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст