ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов се заема с болниците

Бойко Борисов Александровска болница

Инспектирах обновената клиника по анестезиология и пребазираната клиника по неврология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. С инвестициите клиниката по нервни болести получи възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури – възможности за ефективно взаимодействие. В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. Това заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който разгледа обновени клиники в УМБАЛ "Св. Георги".

"Разпоредил съм доктори, санитари и сестри да си получават заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват и да си отидат на мястото, за където са, ако са корумпирани. Има болници, чиито директори си гледат работата като мениджмънт,  и други – като Враца, там сложили частна болница в двора със скъпи пътеки. Евтините пътеки и задълженията пък – в държавната болница. Така не може да продължава", коментира Борисов.

Според него се отпускат достатъчно средства за здравеопазване. 

"При такова огромно финансиране, да говорим, че няма пари за здравеопазването, е грехота", посочи Борисов.

Миналата седмица Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък заяви, че неговият екип е направил анализ на състоянието на болниците, подготвил е оздравителни планове, както и стандарт за финансово управление. В момента се разработва нов модел на здравно осигуряване. За кратко време са възстановени основни европейски проекти, свързани с електронното здравеопазване, със спешната помощ, с изграждането на центрове за медико-социална дейност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст