ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 2020 година 90 % от работните места ще изискват цифрови умения

мария габриел

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения.  В ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения. Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко. Тя носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия.Това коментира днес във Варна европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите.

"Самата цифровизация има и своята тъмна страна, тя носи много риск от още повече социално изключване, затова мой първи приоритет са цифровите умения. Темата за киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото това не са само лични данни, а всичко, което е критична инфраструктура. По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция – ENISA, с повече финансов и човешки ресурс", обясни Мария Габриел, цитирана от БНТ.

Еврокомисарят поясни, че за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Тя посочи, че се предлага и създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. По думите ѝ България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст