ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чешките работници печелят войната срещу ниските заплати

чешки работници

Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати. Изправени пред най-ниския процент на безработица в Европейския съюз, компаниите се справят с недостиг на кадри в страната с бонуси и по-високи заплати. Според Йозеф Стредула, ръководител на най-големия профсъюз това ще продължи още няколко години, тъй като разходите за труд в Чехия са далеч под тези в по-богатия Запад.

"В средносрочен план, със сигурност през следващите три или четири години, можем реалистично да очакваме растеж на реалните заплати от 3% до 5% годишно", прогнозира Стредула, цитиран от Bloomberg. 

През четвъртото тримесечие на 2017 година заплатите в Чехия се повишиха номинално с 8% на годишна база – до 31 646 крони или 1 430 долара.

Skoda Auto AS, подразделение на VW AG и най-големият производител и износител в страната, също се съгласи да увеличи заплатите, включително и бонусите за извънреден труд, с над 20%.

Централната банка, която първа още през миналата година повиши лихвите, многократно каза, че прегряващият пазар на труда ще предизвика допълнително затягане на парите, за да бъде предотвратен скок на инфлацията. Засега цените растат с под 2 на сто.

Тази ситуация е подобна на тази в Румъния, където годишното увеличение на средната заплата от 15.5 % накара централната банка да повиши три пъти лихвите през януари. Но за разлика от Румъния, която неколкократно получи предупреждения от Европейската комисия, Чехия бе обявена за "най-стабилната икономика" в Европейския съюз от Allianz SE.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст