ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има принципно споразумение за името на Македония

Никос Кодзиас никола димитров

В последна фаза са преговорите между Атина и Скопие за името на Македония. Гръцкият външен министър Никос Кодзияс заяви, че вече всичко зависи от двамата премиери за окончателно споразумение.

Договорена е рамката за компромис, съобщават гръцки дипломати, които следят развитието на преговорите. Не се съобщава дали името ще е "Горна" или "Нова" Македония, но по всяка вероятност ще присъства думата "Македония".

Насрочена е среща на двамата премиери в гръцкия граничен град Флорина, където ще подпишат окончателното споразумение преди решаващата среща на НАТО, за да започне процедурата по асоциация на Скопие.

В защита на тезата, че "Македония е Гърция" се подготвят масови демонстрации в цялата страна и в чужбина. Организаторите обвиняват премиера Алексис Ципрас в "предателство" и приканват лидера на националистите от "Независими гърци", който е и министър на отбраната, да напусне коалицията със СИРИЗА и да се проведат извънредни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст