ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължава голямото четене на обвинението за КТБ

спецсъд и спецпрокуратура

Поредното заседание по мегаделото за източването на фалиралата КТБ в Специализирания наказателен съд продължава с изчитане на обвинителния акт, който е 5 000 страници. От започването на четенето на обвинението на 9 май до 10.30 часа на днешното заседание държавното обвинение е прочело около 100 страници, или 1/50 от целия обвинителен акт, сочи news.bg.

След 15-минутна почивка прокурори възобновиха четенето на обвинителния акт. Към 12 часа вече са прочетени около 200 страници от обвинението по мегаделото.

Делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

По делото подсъдими са 18 души, като бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за техен ръководител в организираната престъпна група, която според обвинението е източвала банката през годините. На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев е един от прокурорите по делото. Той заяви, че "делото ще го има" и прокуратурата има интерес то да тръгне. Той допълни, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

На въпроса защо Делян Пеевски не е в залата, Гешев заяви: "Освен г-н Пеевски, липсват още много лица – и Обама, и Путин, ако искате и Тръмп. За г-н Пеевски няма доказателства към този момент в този предмет на разследване, че е извършил престъпление. Затова го няма в обвинителния акт."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст