ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свободата на опростачването

Ученици училище откриване на учебната година

Наред с базовите ЕС-свободи на придвижване на хора, стоки и капитали специално за България трябва официално да се включи и свободата на движение към пълно опростачване. То най-често се отнася за битовизми, срещу които не е необходим запас от разсъдък, човек може и умозрително да се ориентира. Ето ви за пример едно пренебрежимо, но показателно дребнотемие.

Спомняте ли си онова мило детенце, дето написа писъмце на образователния министър, че раничката му била много тежичка?

И като се започна едно дрънкане на всякакви родителски, потребителски и учителски мнения. Все в тази посока – раницата убиец на нашите деца! Никой не пита специалисти, никой не слуша, всеки има мнение.

Преди дни обаче чух случайно по радиото един различен глас. Един глас, който окуражи моето свито сърце, което рафтира срещу огромните вълни от недоволство заради сизифовите усилия на ученичетата.

 "Това, че тежките раници водят до сколиоза, е мит, защото не е възможно”, каза детският ортопед д-р Венелин Алексиев от Университетската болница по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня. Самият той е баща на първокласничка. Не отрича, че раниците са тежки и могат да причинят дискомфорт, но няма как да доведат до изкривяване.

Е-е-е, докторе. Възвърна ми вярата в плурализма на мненията. Значи прав съм бил, като си мислех, че тия тръшканици около раниците мъчат повече всеотдайните родители, които ги носят до и от училище. И които за нищо на света няма да пратят отрочето да изхвърли кофата с боклука, камо ли да помогне на баба си на село да окопае картофите или да обере ягодите. Сакън! За спорт пък – да, бе, да вземе да се контузи или пък да зареже учението…

Но ще му купят мобилен – последен писък, таблет и лаптоп и ще го зарежат да се саморазвива. А то ще кисне пред носителите на виртуалната реалност с цената на увредени очи, болки в гърба и кръста, изкривявания, свърхтегло, сърдечни и бъбречни проблеми, увредена психика… И ще се превърне в социопат!

Винаги съм казвал, че основният проблем на българското образование е простият родител!

Вместо някой да е чул това, което казват ортопедите – а то е, че раницата е полезна, защото оправя щетите от таблета и компютъра, родители и учители в някакъв унес правят простотии.

Наскоро бе оповестен и "революционният метод" за справяне с ужасната раница. В някакво училище директорката викнала дърводелеца и той направил шкафче за всяко дете. Училището пък с помощта и на дарения купило втори комплект учебници на ученическа глава, за да може да не се носи бумащината от и до вкъщи. Радост голяма!

Абе, хора, цивилизацията на запад и на север от Виена маха хартията, а ние я множим. Защо не купят по един таблет на децата, за да могат по всяко време да си учат урока и да се упражняват върху него? А трошат грешни пари – помагалата на учениците от V до VII клас струват 80 лева. Ми то един таблет е горе-долу толкова…

Но колкото ще има  електронен дневник за учителя и електронен бележник за ученика, и родителят ще може в реално време да следи какво прави питомецът в школото, толкова ще има и електронно обучение. Наливайте пари в учителски заплати, за да са доволни и да не крякат, че преподават като в килийно училище. И толкоз.

Като опряхме до преподавателския състав, тези дни една учителка от Симеоновград е шокирала абитуриентите. Балът се е празнувал в Меката на чалгата – ресторант „Приказките“.  Петдесет и  осем годишната учителка разцепила дансинга с мръсни танци, помагала на младеж да прави стриптийз, салфетки хвърчали, тя  лазела по дансинга, полата палаво се вдигала до бикините, правела еднозначно сексуални движения…

Тук коментарът е само един: "Някои казват, че жената близо до 60-те вече е изпуснала всички влакове".

 Да, но остават яхтите и самолетите…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст