ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговската война САЩ – ЕС: “Меркел и Макрон не са невинни”

Търговска война САЩ - ЕС

Бавното придвижване на Европейския съюз към търговска война със САЩ може да застраши европейския "просперитет", казват експертите от базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания. Институтът остро разкритикува лидерите на ЕС – германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Според икономистите те не са справили добре по време на срещите си с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон и не са успели да представят "силна европейска позиция" за митата за внос на алуминий и стомана. Те ще влязат в сила за Евросъюза от 1 юни.  

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон до голяма степен се провалиха в отделните си опити да убедят американския президент Доналд Тръмп да предостави на страните-членки на ЕС отстъпки от тарифите за стомана и алуминий, които биха могли да спрат производството на еврозоната, пише британското издание Express.

Въпреки че президентът Тръмп пое най-много обвинения за ескалацията на търговското напрежение, президентът на Института за икономически изследвания Клеменс Фуест казва, че "ЕС не е напълно невинен", тъй като е спомогнал за "най-тежката криза от десетилетия насам" в международната търговска общност

"ЕС трябва да говори по-силно и в един глас", казва Фуест.  И добавя, че ЕС трябва да избягва подобен сценарий в бъдеще. 

Икономистът подчертава, че за Меркел предстоят важни преговори с Тръмп от името "Фолксваген" и "Сименс".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст