Секторът на ИТ задържа най-много млади хора в България

Столична община среща между банкери в-к Банкеръ и Дончо Барбалов и Йорданка Фандъкова

Секторът, който реално задържа най-много млади хора в София, е секторът на информационните технологии. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 хил. души. Ключът за развитието и успеха на страната ни е в подготовката на образовани млади хора" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Образование 4.0”.

Кметът Фандъкова посочи, че в 36 столични училища има 267 паралелки с профил IT технологии. В 73 училища още от първи клас децата изучават информационни технологии, компютърно моделиране, дигитално изкуство.

По думите на кмета Фандъкова качественото модерно образование означава формиране на дигитални умения у учениците. Само след няколко години огромен процент от професиите ще бъдат свързани с дигиталните умения и затова е важно да създаваме както добра технологична среда в училищата, така и да подкрепяме специализацията на учителите. Иновациите могат да спомогнат и за по-активната и добра комуникация между преподавателите, децата и родителите, от една страна, и от друга, бизнеса, предприемачите и науката, които създават иновации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст