Германският президент се извини на хомосексуалистите

щайнмайер

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поднесе извинение на хомосексуалистите в Германия, които са били преследвани от строг закон, останал в сила десетилетия след Втората световна война, предаде ДПА.

Германската държава е причинила огромно страдание на тези хора – преди всичко по времето на националсоциализма, но и след това в Източна Германия и много дълго в Западна Германия, каза той.

Затова искам прошка днес – за цялото страдание и несправедливост, до които се е стигнало и за продължителното мълчание след това, каза Щайнмайер.

Той говори вчера на събитие в Берлин по повод десетата годишнина от откриването на мемориала на хомосексуалистите, преследвани от нацистите.

Около 50 000 мъже са били осъдени в Западна Германия между 1945 и 1969 година по прословутия член 175 от наказателния кодекс.

Законът е приет още през 1871 година, а строгите мерки, предвидени в неговия член 175, са допълнително затегнати от нацистите през 1935 г. – две години след идването им на власт, и после адаптирани от следвоенните правителства както в Западна, така и Източна Германия (бившата ГДР). В Западна Германия законът бе смекчен през 1969 година, но бе изцяло отменен през 1994 година. В Източна Германия е отменен през 1968 година.

Миналата година германският парламент одобри компенсации за хилядите преследвани хомосексуалисти. Те получиха еднократно 3000 евро плюс по 1500 евро за всяка година, прекарана в затвора.

Поправянето на грешките и извинението за престъпленията е изключително важно за демократичните правителства, посочи Щайнмайер. Обръщайки се към преследваните от закона, той каза: "Вашата страна ви накара да чакате прекалено дълго".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст