Каракачанов: Европа отново ни прецаква

Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов упрекна Европейския съюз в цинизъм и налагане на двойни стандарти спрямо България. Повод за коментара му е гласуването на третия пакет "мобилност", който според правителството и бранша ще фалира българските превозвачи.

"Крайно време е да излезем от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни", заяви той.

Каракачанов посочи, че двойните стандарти на Брюксел спрямо България са започнали още с приемането ни в ЕС. Като пример той даде затварянето на четирите блока от АЕЦ "Козлодуй", като по думите му алиансът ни е наложил тези мерки, за да може Франция да защити енергийните си инвестиции в Румъния.

Вицепремиерът продължи с АЕЦ "Белене" и "Южен поток". "Как може "Северен поток 2", а Южен поток не може", запита той. И добави, че България трябва да втърди тона към Брюксел и да защитава собствените си интереси.

"Когато става въпрос за техните интереси, искат да бъдем солидарни. Когато става въпрос за интересите на българските превозвачи обаче няма нужда от солидарност", посочи лидерът на ВМРО. 

Военният министър се закани да отреже страните от ЕС, които "прецакват" българските превозвачи при предстоящите търгове за модернизация на армията.  "Аз много се замислям за компаниите от тези страни, които прецакват българския бизнес. Защо пък аз да им помагам да си реализират печалбите в България", допълни министърът на отбраната.    

"Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно, да кимаме разбиращо и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай, при който голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и от интересите на по-малка държава, освен ако няма интерес за нещо друго", заяви Каракачанов пред Nova. 

Той подчерта, че не русофил, но България трябва да развива отношенията си Русия, тъй като тя наш съсед през Черно море. Според него не Русия, а ислямизмът и тероризмът са основните заплахи за националната ни сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст