Трайков: Лобито около АЕЦ “Белене” говори за спиране на всички други мощности

„Бална зала“ на Радисън Блу Гранд Хотел ще бъде обявена Надпартийната платформа Нова Република. Ще присъстват Радан Кънев

Лобистите около АЕЦ "Белене" говорят за спиране на всички други мощности, като ТЕЦ-овете и "Козлодуй", само и само да оправдаят този проект, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Трайков определи проектът за втора атомна централа като губещ. "За да не губи този проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена", което означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или "аз, Вие и всички българи да им платим масрафа, обясни той.

Ексминистърът на енергетиката препоръча да бъде заложен таван на разходите по АЕЦ "Белене". И допусна, че ако това не се случи, няколкостотин милиона щели да отидат за консултанти. 

Трайков запита дали президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са говорили в Москва за по-евтин газ от "Газпром" след решението на Европейската комисия по този казус.

Газопроводът "Турски поток" е политическа хрумка на Русия, целяща да демонстрира, че може и без Украйна, коментира още бившият енергиен министър.

"За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята", изтъкна Трайков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст