UniCredit и Societe Generale преговарят за сливане?

UniCredit и Societe Generale

Две от най-големите финансови институции на европейския пазар обмислят сливане. Става дума за италианската банка UniCredit и френската Societe Generalе, пише Файненшъл таймс. 

Източниците на изданието споделят, че идеята се обмисля от няколко месеца от главния изпълнителен директор на UniCredit – французинът Жан Пиер Мустие, който е работил и в Societe Generalе. Ръководството на френския трезор също проучвало възможностите за подобна сделка. 

Bloomberg отбелязва, че дори и да се преговаря сливане, разговорите са на много ранен етап. Агенцията отчита и политическата ситуация в Италия, която се явява сериозна пречка пред сделката. Първоначалната идея е била обединението да бъде приключено в рамките на 18 месеца, но впоследствие този срок е бил отхвърлен. 

Втората най-голяма банка във Франция от доста време търси възможности за обединение с друга финансова институция, но евентуална сделка с UniCredit няма да бъде постигната поне в следващата една година, твърдят запознати.

През миналата година позиционираната в Милано банка, която е най-голямата в Италия по активи, обмисляше алтернативата за потенциално сливане с германската Commerzbank, която си търсеше нов купувач.

За възможното обединение между UniCredit и Societe Generale се заговори още през 2016 година. Тогава медии в Италия съобщиха, че във финансовите кръгове активно се обсъжда възможно сливане между двете банки.

През септември главният изпълнителен директор на UniCredit заяви в интервю пред Bloomberg, че не се обмислят големи продажби или придобивания през 2019 година.

"Нашият план е органичен план, ние ще работим за по-голяма активност за изцяло органичен растеж до края на този план", коментира той по отношение на стратегията банката за увеличение на печалбата до 4.7 милиарда евро през следващата година.

"След 2019 година всякакви възможности са отворени и ще обърнем внимание на най-добрите алтернативи", заяви тогава Мустие.

От френската банка обаче отхвърлят твърденията за "каквито и да било обсъждания за потенциално обединение с UniCredit" в имейл, изпратен в отговор на Bloomberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст