ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев: Лобизмът убива

Румен Радев

Президентът Румен Радев призова да се потърси отговорност на политиците, които с решенията си рискуват живота и здравето на българските военнослужещи.

"Решаването на проблемите с модернизацията на армията изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия. Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива", посочи Радев пред журналисти във ВМА.

Държавният глава бе на посещение при Алексей Каменов, който бе ранен при катастрофата с вертолет Ми-17. При инцидента в понеделник загинаха двама негови колеги.

Радев припомни, че многократно е призовавал да се вземат мерки за модернизация и поддръжка на старата техника, за купуване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав. 

Президентът изтъкна, че по тази тема вече е правил три Консултативни съвета за националната сигурност. 

"Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те пак отидоха за саниране", добави Румен Радев. 

Той подчерта, че след забавянето ще са необходими поне още две години за реализация на проектите, което ще ги оскъпи. "Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка", уточни Радев.

Президентът изказа съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите авиатори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст