ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ентусиазмът за печалби охладня, но нямаше скучаещи

калкулатор

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изминалата седмица определено не беше сред тези, които оставят инвеститори и спекуланти да скучаят със скръстени ръце  на "страничната линия". Дългоочакваното от инвестиционната общност поредно повишение на основната лихва в САЩ от страна на Федералния резерв (Фед) доведе до резки, макар и ограничени финансови сътресения, които от своя страна бяха използвани от спекулантите, за да закрият позиции на принципа "купувай слуха, продавай новината". Централните банкери отново се изказаха приповдигнато и с оптимизъм за развитието на най-голямата икономика в света и "обещаха" още две покачвания на лихвата в рамките на тази година. Валутите на т. нар. развиващи се държави отново бяха под засилен натиск, което се дължи основно на продължаващия трансфер на капитали към деноминирани в щатски долари активи. Дори модерен клас активи като т.нар. криптовалути през седмицата се оказа обект на  интензивни  разпродажби, което от своя страна "помогна" на най-изявения представител на "гилдията", а именно биткойн, да се приближи до нивата непосредствено над 6000 щ. долара за брой. Международните капиталови пазари като цяло запазиха хладнокръвие въпреки постоянно "раждащите се" новини от глобално естество. Например "историческото заравяне на томахавката и изпушване на лулата на мира" между президента Доналд Тръмп и севернокорейският му колега Ким Чен Ун почти не оказа влияние върху търговията с финансови инструменти  въпреки широкото  медийно представяне на събитието.

У нас търговията продължи да се движи на ниски обороти, което не е особена изненада  с оглед на разгара на летния отпускарски сезон. Известна динамика през седмицата поднесе на инвеститорите Първа инвестиционна банка (ПИБ). Книжата на "трезора" първоначално бяха енергично разпродадени до нивата около 3.55 лв. за дял, след което бяха изкупени до 3.74 лв. за акция. Предполагаема причина за волатилността по позицията е "заиграването" на прокуратурата с фирма, за която в публичното пространство се твърди, че е свързана с единия от мажоритарните собственици на банката. Другата по-ликвидна публична кредитна институция – Централна кооперативна банка (ЦКБ), загуби около 3% от капитализацията си и се разменяше на нивата непосредствено над 1.71 лв. за дял.

След резкия спад преди седмица книжата на "Стара планина холд" реализираха "контрадвижение" през тази и поскъпнаха с над 6% до около 7.90 лв. за един брой. Сходно настъпление реализираха и акциите на дъщерната му фирма "Хидравлични елементи и системи", които прибавиха около 6% към стойността си до 5.40 лв. за дял. Подобно "щастие" не успя да споходи  акционерите на "Трейс груп холд", които продължиха да наблюдават как инвестицията им се обезценява с нови около 1.5% до 3.60 лв. за брой.

На този етап спадът при к.к. "Албена" и "Софарма" беше преодолян и дори се трансформира в умерен ръст. Книжата на "черноморската перла" намериха подкрепа на нивата около 57 лв. за дял и отбелязаха повишение до 57.50 лева. Същевременно фармацевтичният концерн успя да се оттласне възходящо от равнищата около 4.20 лв. и да отбележи ръст от около 1% на седмична база до 4.26 лв. за брой.

Мисля, че е редно да отделим полагащото се внимание и на предполагаемото "топ събитие на годината" за "БФБ-София", а именно листването на фирма "Градус". Емисията от книжа, която компанията смята максимално да предложи на инвеститорите, ще е в размер на 62 194 444 акции с номинал 1 лв., респ. на два търга, които са планирани за 18 и 19 юни. На първия излизат общо 55 555 556 броя акции – 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи дялове с цена между 1.80 лв. и 2.35 лева. Ако интересът на инвеститорите се окаже твърде голям, на 19 юни собствениците ще предложат и допълнително още 6 638 888 съществуващи акции за продажба. За да се счита за успешно предлагането, трябва да бъдат записани и заплатени не по-малко от общо 36 111 112 акции. Очевидно финансовата "летва" е сложена доста високо с оглед мащабите на нашия капиталов пазар, така че преди да "броим пилците", ще се наложи да изчакаме резултата.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст