ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Храните в ЕС ще се тестват за двойни стандарти

храни

Европейската комисия започва кампания за тестване на храните в общността, след като редица държави се оплакаха от двоен стандарт при качеството и цените на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Тестовете ще се правят от националните органи за защита на потребителите, а за координацията ще отговаря Съвместният изследователски център (JRC), контролиран от Брюксел.

За осъществяване на проверките комисията е разработила чисто нова обща методика. Съвместният изследователски център я представи на 14 юни, по време на заседание на Форума за подобряване на функционирането на веригата за доставки на храни. 

Въпросната методика е част от по-голяма инициатива, която в по-дългосрочен план има за цел да въведе забрана на практиките за разлика в качеството, които подвеждат потребителите. А също да даде правомощия на квалифицираните органи да подават колективни искове от името на потребителите, както и да се предоставят по-силни санкционни права на организациите за защита на клиентите.

Общият протокол за тестването пък гласи, че "всички хранителни продукти, продавани в Евросъюза, е необходимо да отговарят на строги правила за безопасност. Потребителите трябва да бъдат информирани за основните характеристики, определени по-специално в законодателството на ЕС за етикетирането на храните. Националните органи пък, отговорни за безопасността на хранителните продукти и защитата на потребителите, имат задължението да гарантират, че предлаганите на единния пазар стоки отговарят на съответното законодателство на общността".

Наред с това  методиката се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите, обясняват от Европейската комисия. 

Първите резултати се очакват до края на тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст