ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бъдещето е на Обединените Балкани

Н. Пр. г-н Марян Гьорчев посланик на Македония

Ваше Превъзходителство, в различни периоди от кариерата си сте бил министър на земеделието, горите и водите на Македония, както и кмет, сега сте дипломат. Къде срещнахте най-сериозните предизвикателства?

– Посланическата мисия е тринайстата длъжност в моята 38-годишна професионална кариера. Десет години съм работил в банковия сектор, включително бях директор на най-голямата македонска банка "Сердика". Два пъти съм бил кмет на най-голямата община в Скопие – 200-хилядната Кисела вода. Това показва, че хората ми имат доверие. Бил съм министър и депутат, както и директор на Агенцията за приватизация. Бил съм и консултант на големи компании.

Познавам много добре България. Посещавам страната ви от 1963 година, имам роднини тук. Това е и причината да говоря "народен" български. Да съм посланик в София в този момент е наистина голямо предизвикателство, защото се случиха две много важни събития. Първото е Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония, който обещава бъдеще за двустранните ни отношения и по-добър живот за гражданите ни.  
С подкрепата на премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, и благодарение на срещите за бъдещето на Западните Балкани по линия на ЕС, се надяваме да приключим успешно преговорите с Гърция за името. Това е много голямо значение за целия регион.

В България сте от две години, но познавате страната ни отдавна. Какво ви харесва най-много тук?

– Посетил съм изключителни места във вашата страна. Обичам историческите забележителности като Мадарският конник, Копривщица, тракийските монументи, Плиска, Преслав и Велико Търново. Имате невероятни пещери, прекрасни планини, много харесвам Родопите и Стара планина. Предпочитаните от мен курорти са Банско и Созопол. Там имам приятели, с които общувам вече 40 години. Те дори са ми помагали с експертни съвети, докато бях министър на земеделието и горите.

Как се развиват двустранните отношения между България и Македония в икономически, политически и културен аспект? В кои сфери сте доволен от напредъка, и къде според Вас има нереализиран потенциал за развитие?

– България е между първите петима партньори в търговския обмен на Македония. Той е около 800 млн. евро, горе-долу колкото имаме и със Сърбия и Гърция. Очаквам сумата да се повиши до 1 млрд. евро през тази година. А през 1991 г. започнахме почти от нулата. Имаме голям потенциал в IT-технологиите, където България вече инвестира успешно в Македония. Сътрудничим си в науката, университетите, телекомуникациите, промишлената индустрия, ловните стопанства, инфраструктурата… Смятам че Македония може да участва в изграждането на АЕЦ "Белене", ако България реализира този проект, тъй като внасяме електричество главно от вашата страна.
В политически аспект подкрепата, която ни оказвате, се приема много положително в Скопие. Вероятно знаете, че през 1991 г. България първа призна независимостта на Република Македония. Това никога няма да бъде забравено от нашия народ. Естествено, имаме да изчистим някои исторически въпроси, но по-важното е да гледаме заедно напред.

По брой на туристи в България можем да се сравняваме с големите държави – ако от Русия ви посещават 550 хил. човека, които харчат около 150 млн. евро, ние при 2 млн. население, имаме същото количество туристи, които харчат дори повече. И обратното – над 400 хил. българи посещават Македония, защото са добре приемани, а народите ни се чувстват много близки.

България е предпочитана туристическа дестинация за много македонци. Защо според Вас е така?

– Първо, между нас няма езикови бариери. Един милион македонци ходят в Гърция, но основната причина е, че над 300 хил. от тях  имат роднини, приятели и семейства в Беломорска Гърция, които посещават. А туризмът в България през последните десетилетия се развива с все по-големи темпове. Много средства се инвестират в ски курортите Банско и Боровец, както и по Черноморието. Хиляди македонци от различни генерации са завършили висше образование в България. Те изпитват чувства към страната ви, имат състуденти и приятели тук. Радващото е, че много млади хора посещават страната ви.

В кои икономически сектори българските компании имат интерес да инвестират в Македония, и обратното?

– За периода 2005-а – 2017-а, България е инвестирала в Македония около 90 млн. евро, а в другата посока сумата е 25-26 млн. евро. Това не е задоволителен обем. Вашите инвестициите са в минната индустрия – "Минстрой" със завода за олово и цинк и в банковото дело – България присъства с три банки у нас. Имате една силна компания в застраховането, както и фирми в промишлената индустрия. Очаквам да се случат много хубави нещо в IT-сектора, в пречиствателните станции, в енергетиката и в  земеделието. Имаме прекрасно сътрудничество във ветеринарното дело, в проекти за опазване на пчелите, в агробизнеса. Планираме да засадим македонски маслини в района на Петрич, около Струмяни, където климатът е средиземноморски. България може да произвежда 6-7 млн. килограма собствени маслини. Естествено, продължаваме да работим върху инфраструктурата, железопътните линии, газовите връзки и енергетиката.

Къде е мястото на България и Македония на съвременната карта на Европа?

– Надявам се, че един ден между нас няма да има граници и гранични пунктове. Ще общуваме като две държави от Европейския съюз с атлантическите ни ценности. От 27 години съм в политиката и се боря за това – да създадем Обединени Балкани. Още Христо Ботев е имал такова виждане.

Споменавали сте, че Четвъртата индустриална революция вече е започнала. Какви очаквате, че ще са позитивите от нея за нашите две държави?

– По време на Третата индустриална революция  на компютрите и микрочиповата индустрия в Япония и САЩ, нашите държави не бяха на гребена на вълната в Европа и света. Но съм убеден, че в Четвъртата индустриална революция на IT-технологиите България и Македония имат всички качества и условия, за да са равни на най-развитите държави. Мисля, че ние на Балканите сме много по-положителни като хора, имаме прекрасен климат и природа.

Вече съществуват квантовите компютри, 3D принтерите, развива се изкуствения интелект. България следи отблизо тези процеси, матрицата за IT-технологиите е тук. Ние в Македония можем да участваме със съвместни центрове. За тази революция не са нужни инвестиции, а само мощен компютър, 3D принтер и доза гениалност. Вярвам, че бъдещето е на младите и на доброто, което ще възтържествува.

Срещали сте се с много политици, дипломати, бизнесмени…Коя е личност Ви е впечатлила най-силно?

– Познавам много известни личности, политици, учени… Но човекът, които е преминал достойно през няколко различни епохи за мен е Ото Фон Хабсбург. Той е най-големият син на последния монарх на Австро-унгарската империя, човек, преживял революцията, републиката. Ото беше почетен президент на "Пан-Европа"и един от двигателите на каузата за Обединена Европа. Това е монархист, но и еврообединител, помагал е на всички държави, също и на Цар Симеон. Човек, преминал през епохи, визионер, истинска институция.

Дневният ред на един посланик е много натоварен. Но все пак, когато имате малко свободно време, как релаксирате – спортувате ли, имате ли хобита?

– Много години карах ски, но сега се пазя повечко и вместо нас на пистите са  децата ни. Хоби ми е да играя шах, бях президент на нашата шахматна федерация. Участвал съм и в турнири в България, печелил съм трето и шесто място, но вашите играчи са много силни. Играя и тенис на маса. Обичам да се разхождам с приятели в Южния парк или около Панчарево и на Витоша през уикендите. Любител съм на природата.

Бихте ли ни разказал нещо повече за семейството си?

– Имам две дъщери – Лина и Яна. Лина е музикант, завършила е академия и е магистър по музика. Яна е банкер, магистър по икономика. Децата ми са възпитани да живеят на Балканите. Сега Лина прави дисертация в Софийския университет. Двете са учили и на Запад – в Грац и в Прага, но искат да търсят възможностите си тук.

Къде предпочитате да прекарвате ваканциите си? Има ли място, което много бихте желали да посетите?

– Обичам ваканциите в планината. Родното ми място е много близо до Кожух планина – огромен масив, около 60 км. дълъг и 40 км. широк. Планината ни е прекрасна, имаме и ски писти. Моят край е Кавадарци, Тиквеш. Това е лозарски район, отглеждаме и кайсии, и праскови. В планината има четири реки, красиви гори и природа. От върха на Кожух вечер се вижда осветеният Солун, който е само на 40 километра. Имаме и други високи планини с върхове над 2700 метра, където снега се задържа до месец май, и много гърци от солунския регион идват на ски у нас.

Имате ли нереализирана мечта или цел, която на всяка цена бихте желали да постигнете?
– Постигнал съм всичко, което съм искал да се случи в живота ми. Но мечтая децата ми да живеят в по-хубав и обединен свят, без граници и ограничения. Да бъдат свободни, да живеят и работят, където искат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст