ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валутни “лекарства” при рецесия

валути

При първите признаци за надигаща се рецесия в Щатите или в световен мащаб е време за покупка на швейцарски франкове, сингапурски долари, щатски долари и японски йени и за продажба на валутите на развиващите се пазари, съветват анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз". Йената е най-евтина от четирите застраховки срещу рецесия, а сингапурските долари са най-малко атрактивни, заключават още банковите експерти. Зелените пари печелят от статуса си на глобална финансираща валута при фалити, която останалият свят трябва да купи обратно, когато банки и компании започнат да ликвидират задълженията си по време на рецесии. 

Паричните единици на развиващите се пазари са "очевидните аутсайдери" и по правило потеглят надолу при първите рецесионни сигнали – те се обезценяват със средно 17% в двегодишния период от старта на икономическия спад. От парите на развитите икономики от Г-10 най-зле се представя новозеландският долар, който губи средно по 7-8% по време на рецесия.

Банкерите правят заключенията си на базата на данните от последните пет рецесии. Те констатират, че в исторически план най-слабо от четирите ключови валутни застраховки в периоди на спад се представя японската йена. Този път обаче нещата са различни – ефективният й валутен курс (коригиран съобразно инфлацията и търговските потоци) е с 23% под средната стойност за последните 40 години. Докато при последните три рецесии обменната стойност на йената е била надценена с 8 процента. Това означава, че японската валута ще трябва да "оформи централната част от всяка рецесионна застраховка", отбелязват експертите на "Джей Пи Моргън". Те прогнозират, че йената ще поскъпне до 108 за 1 щ. долар през септември и до 106 през декември. В момента обменният курс е малко над 111 йени за един щатски долар.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст