ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банките от еврозоната улесниха получаването на кредити

еврозона евро ецб

Банките от еврозоната улесниха вътрешните си критерии за одобрение на бизнес кредити. Това показва последното проучване на Европейската централна банка за тенденциите през второто тримесечие на 2018 година. ЕЦБ очаква стандартите в кредитирането да бъдат разхлабени и през следващото тримесечи. 

Според доклада занижения има и при стандартите за отпускане на жилищни кредити. Търговски банки са облекчили и стандартите си за получаване на потребителски заеми. 

От Европейската централна банка посочват, че облекчаването на кредитните стандарти е придружено с по-голямо търсене на кредитиране. Тенденцията е позитивна и това би следвало да подкрепи инвестициите и потреблението в еврозоната. 

Централната банка отчита, че ниските лихвени проценти, инвестиционната активност и корпоративните сливания са предизвикали търсенето на бизнес финансиране.

Кредитните институции от еврозоната също така съобщават, че техните наличности на необслужвани заеми са оказали по-слабо влияние върху политиката им за отпускане на заеми и че въздействието на необслужваните кредити се очаква да намалее допълнително през следващите шест месеца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст