ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Местят част от древното селище „Скаптопара” заради магистралата

скаптопара

Част от древното селище „Скаптопара” ще бъде запазена, като бъде преместена. Ще има археология, ще има и магистрала. Магистрала „Струма” минава в периферията на селището и реално погледнато не засяга най-интересните обекти. Това каза проф. Николай Овчаров, съветник на културния министър пред Би Ти Ви.

"Има три сгради, които са важни – баня, римска гробница и малка църква. Банята е така ситуирана, че е извън магистралата и ще си остане на мястото, докато другите две сгради ще бъдат демонтирани камък по камък и пренесени на няколко метра встрани, за да излязат от трасето на магистралата и експонирани там. Взе се решение, че магистралата е много важна и не може да бъде премествана”, каза още проф. Овчаров.

При теренните обхождания стана ясно, че селището се развива на хълма, който се намира встрани от магистралата и че всъщност разкриването на това селище тепърва предстои.

"След като бъде направена магистралата, при разкриването на основните сгради хората наистина ще има какво да видят", увери проф. Овчаров.

До 20 юли приклйчиха археологическите проучвания на древното римско селище "Скаптопара", което беше открито по трасето на АМ "Струма" край Благоевград. След това експертна комисия към Министерство на културата трябваше да реши бъдещето на археологическите проучвания.

Хората от региона настояват намереното селище да се превърне в археологически парк, а трасето на магистралата да се измести без това да попречи на строителството. Местните организираха редица протести.

На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст