ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Огнен ад в Гърция, жертвите вече са над 50

пожари

Продължава огненият ад в Гърция. Броят на жертвите на горските пожари край Атина са над 50 души. Още 26 тела на загинали хора бяха намерени близо до град Рафина, източно от Атина. Ранените са над 150, съобщиха ДПА и БТА.

Пожарите бушуват и от двете страни на Атина. Пламъците са овъглили ферми и гори. Хората са били принудени да избягат на плажовете, откъдето да бъдат евакуирани с кораби на военноморските сили, яхти и рибарски лодки, предаде АП. По този начин са били спасени над 700 души.

Над 500 къщи и 200 автомобила са унищожени вчера в резултат на силните горски пожари в източната част на столичната област Атика, съобщи тази сутрин кметът на пристанищния град Рафина, намиращ се източно от Атина, Евангелос Бурнус по държавните радио и телевизия ЕРТ. "Щетите са направо катастрофални", подчерта кметът.

Той добави, че продължава операцията за спасяване на хора, постоянно пристигащи с плавателни съдове на гръцката брегова охрана в пристанището на Рафина, откъдето ги извозват в други райони.

Според представителя на Бърза помощ пожарите са изненадали хората и нещата са се случили прекалено бързо. Повечето от пожарите са били поставени под контрол през нощта, след като силните ветрове са отслабнали.

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Има три големи огнени фронта – до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан.

Премиерът Борисов каза в телефонен разговор на гръцкия си колега, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст