ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За ограничаване на груповия лов на дивите свине заради африканската чума по свинете се обяви министър Румен Порожанов

За ограничаване на груповия лов на дивите свине заради африканската чума по свинете се обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който бе в Силистра за създаването на областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете. Той съобщи, че ще предложи този въпрос да бъде обсъден утре на заседание на правителството, защото смята, че има рискове.

Според министър Порожанов акцент за намаляване на популацията трябва да се постави чрез подборния лов. Министърът съобщи, че вече е започнато изграждането на четириредова ограда от бодлива тел по границата с Румъния за препятстване преминаването на диви животни като мярка за борба с африканската чума по свинете.Поддържа се връзка и с румънските власти.

Министърът препоръча отглежданите в "задните" дворове животни да бъдат изконсумирани, тъй като тези лични стопанства не са с достатъчно ниво на биосигурност. От Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра е докладвано, че близо 10 на сто от стопаните са предприели тази мярка. "Около големите комплекси трябва да осигурим една зона за биосигурност от 10 километра, да бъдат изолирани", смята министър Порожанов.

Д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните – проведе среща с ръководители на такива комплекси. Министър Порожанов отпътува за Добрич, където също ще бъде създаден областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст