ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задържан участник в телефонна измама в Благоевград

Човек с белезници

В Районна прокуратура – Благоевград е започнало досъдебно производство за извършена телефонна измама – престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

В резултат на проведените общоиздирвателни мероприятия и действия по разследването е бил установен съучастник в извършване на деянието – Г.Р. С постановление на прокурор същият е бил привлечен в качеството на обвиняем.

За времето от около 9 ч. до 13:30 ч. на 20.07.2018 г., в гр. Благоевград, в съучастие с неизвестно по делото лице, с цел да набави за себе си имотна облага, Г.Р. възбудил и поддържал заблуждение у А.Р. На пострадалия било заявено, че след предаване на сумата от 12 000 лева ще бъде извършена животоспасяваща операция на сина му. Според дадените му инструкции, парите следвало да бъдат оставени пред жилищен блок в града на човек, изпратен от „доктора“.

Престъпното деяние останало недовършено от Г.Р., поради задържането му от органите на ОД на МВР гр. Благоевград.

Вчера, 23.07.2018 г., по искане на Районна прокуратура – Благоевград съдът е наложил на обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Междувременно е приключило наказателно производство за същото престъпление по внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград. Подсъдимият Д.Р. от с. Долни Дъбник, обл. Плевен е бил признат за виновен за извършена телефонна измама по схемата „съдействие на полицията“ (престъпление по чл. 209 ал. 1, пр. 2, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26,  ал. 1 от НК).

Той действал като помагач – в съучастие с неустановени по делото лица – извършители, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага. Д.Р. умишлено улеснил извършителите да поддържат заблуждение у двама възрастни мъже, в резултат на което им била причинена парична вреда.

С влязла в сила осъдителна присъда на първоинстанционния съд на Д.Р. е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години и осем месеца, което е отложено с изпитателен срок от пет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст