Държавата разлюби “Трейс”

Борисов

В последните години свикнахме компанията "Трейс Груп Холд" АД да бъде редовен победител в държавни търгове за строителство и ремонт на пътища. Всъщност в рамките на десетина години (самостоятелно или в консорциуми) фирмата е спечелила 108 обществени поръчки. Общата стойност на тези договори е почти 1 млрд. лева. 

Портфолиото на холдинга е впечатляващо. През годините компанията бе ангажирана с ключови инфраструктурни проекти. Например с третия лъч на столичното метро, с магистралите "Хемус" и "Тракия", с булевардите "Цариградско шосе" и "Витоша" в София. За миналата година пък "Трейс" отчете консолидирани нетни приходи от продажби на стойност 314.3 млн. лв., които нарастват спрямо 2016 г. с 19.27 процента. Финансовият резултат след облагане бе печалба в размер на 3.87 млн. лева.

През декември 2016-а консорциум начело с "Трейс" спечели поръчката за изграждането на 2 км метротрасе между Земляне и "Горна баня" с оферта на стойност 95 млн. лева. Обединението, което включва "Евро алианс тунели" (дъщерно на "Евроалианс"), "Интегрирани строителни системи" и "Мармет", надви конкуренцията на "Метро София ДЗЗД", което кандидатства с ценова оферта от над 120 млн. лева. През септември същата година "Трейс" печели самостоятелно обществена поръчка за проектиране и изграждане на една метростанция и 630 м тунелен участък. Сумата по договора е 29 824 393 лева. 

Както стана дума, компанията ремонтира и столичния булевард "Цариградско шосе". На този търг фирмата си партнираше с "Инжпроект". Преасфлатирането на булеварда струваше 23 млн. лева. В същия период "Трейс" спечели и обновлението на "Дондуков". Финансирането за над 7 млн. лв. бе осигурено от Столичната община.

През 2011-а фирмата започва изграждането на нов участък от магистрала "Хемус" между Околовръстното в София и пътен възел "Яна". Стойността на контракта бе над 38 млн. лв., разделени между водещото дружество "Трейс" и партньорите му – "Конструктор Инженеринг”, Хърватия и "СК-13 Пътстрой" АД според информация от фирмения сайт.

Преди това компанията договори и близо 138 млн. лв. за 32 км от магистрала "Тракия". "Трейс" кандидатства заедно с "Пи Ес Ай", "СК 13 Пътстрой" АД, "Виа строй инженеринг" и "Пътно строителство" Добрич АД. Обединението предложи почти двойно по-ниска цена спрямо гръцките си конкуренти "Терна" (с 247.6 млн. лв.) и "Актор" (с 292.1 млн. лева).

Доброто партньорство с централната власт е добре документирано. През 2011-а премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на официалното откриване на новия главен офис на компанията "Трейс Груп Холд" в столицата. "Толкова много обекти сме захванали, че със сигурност на някои от тях трябва да си помогнете, за да влизате в срокове. Това е рядък шанс – някой да ти дава 80% от парите, а да приготвиш само 20% от тях и след това да имаш прекрасна инфраструктура като европейска държава и да не се възползваме от това. Надявам се всички ние с общи усилия да направим така, че това да стане факт", заявява тогава министър-председателят.

Интересен щрих в цялата история е, че първата скулптура в новия офис на "Трейс" е дело на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Един от ръководителите на компанията инж. Николай Михайлов разказва, че Рашидов е бил един вид вдъхновение за строежа на централата. "Той е близък мой приятел. Преди няколко години си говорехме за житейския път на всеки един от нас. Тогава ни хрумна идеята да направим такава скулптура, която да символизира мъдростта и съвършенството, към които всички да се стремим. Нямаше обаче къде да сложим скулптурата. Един ден Рашидов ме покани да видя неговото творение. Хареса ми и вече можеше да започнем да строим новата сграда. Купихме мястото и започнахме строителството", казва Михайлов, цитиран от вестник "Строител". 

Сега, седем години по-късно, партньорството между "Трейс" и държавата е поставено под въпрос. Близо седмица компанията води ожесточен спор с правителството (основно в лицето на строителния министър Николай Нанков). Повод е катастрофата край Своге, при която 17 души загинаха, а 21 бяха ранени. Оказа се, че пътният ремонт в участъка на трагедията е дело на дъщерното дружество "Трейс – Своге" срещу сумата от 23 млн. евро. Стана ясно и че фирмата печели търга съвместно с "Пътно поддържане Дупница" ЕООД. Неин ръководител е бившият кандидат-депутат от ДПС Цветан Цветанов. 

Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното ведомство твърдят, че некачественият ремонт е основната причина за трагедията. През седмицата Николай Нанков пък намекна, че държавата ще си търси правата по съдебен ред. Строителният министър обяви, че асфалтът, положен на пътя, е с недопустимо качество. По-конкретно, настилката съдържала варовик, който има свойствата да се полира при употреба. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта. Имало и експертиза от лаборатория.

По-рано разследващи и жандармеристи влязоха в офисите на двете фирми и иззеха документация. "Трейс" съдейства на разследването, но отхвърля твърденията на институциите. "Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция "Пътна инфраструктура", включително и типът на използвания асфалт и цената му", разясни инж. Николай Михайлов.

Впрочем в разгара на споровете лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще поиска всички договори между регионалното министерство и "Трейс". Той напомни как още преди шест години от партията му предупредили, че компанията "обира всички поръчки и печели огромни суми".

Разбира се, въпросите защо ремонтът е приет без забележки, а пътят е пуснат в експлоатация преди издаването на Акт 16 остават в сила. Ако се осланяме на последните изказвания на Бойко Борисов и Николай Нанков, то би следвало скоро да станем свидетели на чистка в пътната агенция. Мерките спрямо компанията, осъществявала надзора над строителните дейности по пътя до Своге и на проектанта, вероятно ще бъдат обявени след приключването на проверката от Националната следствена служба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст