ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първанов поиска нов договор между България и Македония

Пресконференция АБВ Георги Първанов

Експрезидентът Георги Първанов поиска нов "документ" между София и Скопие, който да дефинира понятието "обща история". Според него, ако това не се случи, ще продължи вредният за българите прочит на историята. 

"Големите поражения в македонската политика на България идват от напрежението между нашите партии", посочи Първанов на брифинг след среща с министър-председателя Бойко Борисов. 

Той оцени положително подписания преди година Договор за приятелство и добросъседство между двете страни, но подчерта, че България трябва предотврати всяко негативно развитие. 

Първанов припомни, че македонският премиер Зоран Заев е пропуснал да отбележи българите, участвали в Илинденско-Преображенското въстание. Бившият държавен глава изтъкна също така, че основното предложение за ново име на югозападната ни съседка е било "Илинденска Македония", въпреки че въстанието по своя характер е българско. 

"Ние очакваме тази тенденция да се развива и това посегателство върху българската история да продължи, особено след като бе подписан договорът с Гърция (за името Северна Македония – бел.ред.). Това налага да направим нов прочит на нашия договор в частта "Обща история", заяви Георги Първанов. 

От партията му АБВ предлагат проектотекстът да звучи така: "Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите борби през Възраждането, включително в първите години на ХХ век – включително и с Илинденско-Преображенското въстание." Първанов настоя тези стъпки да се предприемат още на първото заседание на междудисциплинарната комисия, съставена от двете страни по договора. 

Наскоро и лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска анекс към Договора за приятелство и добросъседство. Сидеров предложи в него да се запише, че Македония се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития или личности от българската история. И че в противен случай България би преосмислила подкрепата си за ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст