ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нетаняху се надява да се открие българско посолство в Ерусалим

Борисов Нетаняху

България отваря почетно консулство в Ерусалим и разширява правомощията на консула ни в Израел, обявиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху след днешната среща помежду си.

"Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху. Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака. Поради тази причина и темата за тероризма също ще стане част от разговорите между Нетаняху и Борисов, оповести израелският премиер.

Борисов коментира, че вчера, по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, е било говорено доста за борбата с тероризма. Премиерът е на мнение, че усилията трябва да се фокусират върху "мозъка на хората и това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници и се намираме в друго пространство". Затова, според Борисов, хората трябва да разберат, че религията е важна за всички, но в същото време най-важното е мирът, толерантността и разбирателството.

Религията е изключително значима за всеки един от нас, но в също време най-важните неща са мирът, толерантността и разбирателството, заяви българският министър-председател на съвместно изявление с израелския му колега Бенямин Нетаняху.

В своето изказване премиерът Бойко Борисов заяви, че е успял да се види с много приятели в Израел и че трябва да се положат много усилия, за да се преборим за мозъка на хората, за това, което мислят. „Чрез интернет има много повече възможности, няма граници. Технологиите напреднаха, а в същото време виждате, че с едно хвърчило или дрон могат да се направят много и ужасни поразии“, допълни още Борисов. 

„Това, което правим заедно, е да насърчим едно проспериращо бъдеще, а не минало на насилие. Надявам се да се фокусираме върху темата как да се борим срещу злото“, каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Държавата Израел преди срещата си с премиера Борисов.

По отношение на двустранните връзки, министър-председателят Бойко Борисов изрази готовност до края на годината да се проведе смесеното междуправителствено заседание и отправи покана към министър-председателя на Държавата Израел да посети България. От своя страна Бенямин Нетаняху изтъкна, че има много теми за обсъждане между двете приятелски страни Израел и България.

Бойко Борисов сподели пред своя израелски колега, че по-късно през деня ще се срещне с близките на загиналите при атентата в Сарафово. „Този удар беше насочен срещу израелски граждани, но загинаха и българи и ни беше нанесена голяма щета, но тогава видяхме много ясно, че нашите служби за сигурност и вашите работиха като една“, сподели българският премиер.

По думите на Борисов доверието, което има с Бенямин Нетаняху, е от изключително значение, защото Израел играе ключова роля в развързване на сложния възел в Близкия Изток.

„Всеки ден има минимум 5 самолета с туристи за България и така както поех ангажимент, от януари ще заработи генерално почетно консулство на България в Йерусалим, което беше прието с решение на Министерския съвет през месец юни“, каза в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст