ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полубойкот в парламента

Майки протест

Казват, че денят се познава по сутринта. А новият политически сезон по първия ден от есенно-зимната сесия на 44-ото Народно събрание, който беше скандален. Това означава, че през следващите месеци ще бъдем свидетели на още по-разгорещени и груби разпри в Сградата на съединението. Всъщност парламентът започна новия сезон така, както завърши предишния. И очевидно предстои гореща есен.

"БСП за България" поиска разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори в декларация, прочетена от лидерката на социалистите Корнелия Нинова във вторник (4 септември) на първото заседание на парламента. Тя обяви, че ще останат само 20 леви депутати. Останалите отиват при хората и тръгват по места из страната, за да им протегнат ръка за нов модел на управление. Нинова припомни основните акценти от лявата "Визия за България".

"Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Този парламент, тази зала с това мнозинство е изчерпала своята функция. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори. Скъпи българи, не казваме, че сме най-умните и най-добре измислилите бъдещия модел на България. Ние ви даваме идеи. Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество. Идваме при вас, защото искаме, молим всеки разумен българин да даде своя принос", заяви Нинова.

Преди нея декларация чете председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, в която разкритикува опозицията. "Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм. Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Те се стремят да убият ускорението, което набрахме по време на Председателството. Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно те намират път към хората", посочи Цветанов. Той обяви приоритетите на управляващите и пожела "успешен мандат".

Левицата разполага със 79 депутати. Ако останат само 20 нейни представители, това означава, че 75% от депутатите й ще бойкотират Народното събрание. Нинова се аргументира с необходимостта от нов модел на управление. Тя се обърна към гражданите с молбата "всеки разумен българин да даде своя принос – който с каквото може. Искаме да променим системата и модела. Смяната на един с друг министър, на една партия с друга – управляваща, не е достатъчно вече, ако моделът и системата останат същите. Знаем, че няма да е лесно, и знаем, че няма да е бързо. Това  е процес. Знаем, че ще има голяма съпротива, но имаме нужда от смелост на идеите, неподкупност на хората и последователност в действията."

Нинова прогнозира също така битка между Бойко Борисов и заместника му в партията Цветан Цветанов. Според нея причина за конфликта са поисканите оставки на тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

В отговор на нейното предположение Цветан Цветанов увери, че ако оставките на министрите бъдат внесени от министър-председателя в парламента, те ще бъдат подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ. Освен това той отбеляза, че "този сценарий за някакво напрежение между мен и премиера Борисов вече сме го играли."

В декларация от името на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ пък предупреди, че ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения. "Смяна на министрите – какво от това? Промяна на формулата – какво от това? Предсрочни избори – и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това. Как и по какъв начин да възстановим демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността. Как да се възстанови нормалността. Как да започнем отново диалога с гражданите. Това са проблемите – за реанимиране на държавността, което е основна тема на настоящия парламентарен сезон", подчерта Карадайъ.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров ги остави без декларация за началото на новия парламентарен сезон. Той просто отсъстваше от пленарната зала. Секретарят на групата Борис Ячев (НФСБ) увери, че това не било прецедент и не се дължало на напрежение между партиите в малката коалиция. "Имаше готовност за декларация, предполагам някакъв технически проблем", каза Ячев.

Сидеров дойде за началото на извънредното пленарно заседание и дори бе забелязан да излиза от стаята с депутати от "Атака" на път към залата, където остана за кратко. Впоследствие се разбра, че си е тръгнал от Народното събрание още преди да дойде редът на "Обединени патриоти" да обявят приоритетите си за сесията  и малко преди декларацията на ГЕРБ.

Секретарят на патриотичната група увери, че никой не е искал оставката на Волен Сидеров като председател. Ставало дума само за промяна на модела на функциониране на групата. В първия пленарен ден депутатите са разговаряли да се динаминизират нещата с обсъждането на законопроектите, както и да се отстоява законопроект, който има подкрепата на групата и в комисия, информира още Борис Ячев.

Черни флагове посрещнаха народните представители за началото на второто им заседание от новия сезон в сряда (5 септември). Протестиращи майки на деца с увреждания и подкрепящи ги напомниха за себе си, настоявайки за ускоряване на законовите промени, които управляващите им обещаха. Според една от протестиращите депутатите ги подминават и не ги чуват. Очаквали се нови палаткови лагери в Радомир, Разград и Видин. От ГЕРБ коментираха, че част от пакета законодателни промени вече са в парламента и предстои да бъдат разгледани от комисии.

Междувременно в пленарната зала пак избухна скандал – лидерът на опозицията беше наказана от парламентарната шефка със "забележка". Корнелия Нинова изрази недоволство, че Председателският съвет е решил да отпадне от дневния ред обсъждането на Закона за пътищата, тъй като не е постъпил доклад за второ четене от водещата комисия, и затова ще се проведе само парламентарен контрол. Тя обвини управляващите, че са убили 17 души край Своге, а сега не искат да решат проблемите на хората. Думите й взривиха депутатите от ГЕРБ, които затропаха по банките и я изпратиха с викове "У-у-у".

Бившият министър на културата Вежди Рашидов се обиди на определението "шайка", използвано от Нинова, и отговори с декларация. "А вие, госпожо, ходите като парламентарна манекенка да си правите фотосесии с мъките на хората. Можехте да засадите поне едно дърво, което щеше да бъде по-полезно за българската държава. И след всичко това вие си позволявате да казвате "шайка крадци". Именно затова човек трябва да си мери думите, защото вярвам, че в парламента има хора, за които личното достойнство е по-важно от всичко друго. Вашата госпожа, лидерката на левицата, върши нещо дори по-лошо от Нерон. Тъй като не може да пее и да пише, наема певци и поети, по-бездарни от самата нея", нападна Рашидов председателката на БСП.

Нинова отговори: "Каква политика имаше в тази декларация? Какво решение на проблеми на българи, за което сме изпратени тук, имаше в тази декларация? Имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Няма да ни уплашите, нито ще ни спрете. Не разбирам  защо се обиждате, когато цитираме един от вас,  при това лицето ви – Антон Тодоров, който говори всеки ден от ваше име. "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите." Защо се обиждате от това – потърсете у вас проблема. Един от вас смята, че вие сте шайка, и тук много хубаво ви описа", размаха тя книгата на Тодоров от парламентарната трибуна. За обида към групата на ГЕРБ Цвета Караянчева наказа със забележка лидерката на социалистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст