ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руските ветеринарни власти забраниха вноса на свинско месо от България

Прасе

Руските ветеринарни власти (Росселхознадзор) забраниха, считано от днес,  вноса на свинско месо от България заради появилото се огнище на африканска чума по свинете, съобщи ТАСС. Забраната важи за месо, произведено на цялата територия на страната и включва живи животни и всички животински продукти от свинско месо. Изключение се прави за продуктите, преминали обработка по технология, която гарантира разрушаването на вируса, включително готови за консумация храни от свинско или със съдържание на свинско, продукти за изхранването на непродуктивни животни и на животни с ценни кожи.

Ветеринарните власти припомнят, че вирусът проникна в България от Румъния, където са регистрирани над 700 огнища на африканска чума по свинете (заболяването не е опасно за хората – бел. р.). Заразата бе регистрирана на 31 август 2018 г. във варненското село Тутраканци. В региона се провеждат мерки за ликвидиране на заболяването и предотвратяване на разпространението му.

България е осмата страна в Европейския съюз (ЕС), в която проникна африканската чума по свинете. Вирусът бе регистриран в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст