ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Софийската синагога е най-голямата сефарадска синагога в Европа

синагога

На днешния ден през 1909 г. официално е открита Софийската синагога. Тя се намира в центъра на София, на улица "Екзарх Йосиф" №16, непосредствено до Халите, близо до улица "Пиротска" и недалеч от Женския пазар – най-големият открит пазар в София. По-стари негови имена са "Житен пазар" и "Конски пазар". Обособява се като пазар "още преди Освобождението от османско владичество през 1878 г." До пазара се намира православният храм "Св. св Кирил и Методий".

Софийската синагога е построена през 1909 година по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който взима за модел синагогата във Виена, разрушена по-късно от нацистите. На същото място се е издигала старата синагога на София, наречена "Ахава и хасед".

Фридрих Грюнангер (на немски: Friedrich Grünanger) e архитект от немско-трансилвански произход, живял и работил в България.  Той е представител на късния историзъм, на еклектичния стил и виенския барок и сецесион. От 1879 г. е назначен в Дирекцията на обществените сгради към Министерството на вътрешните работи на България и градски архитект на Разград, след това придворен архитект на княз Александър Батенберг и княз Фердинанд.

Грюнангер е автор на многобройни забележителни жилищни и обществени сгради в различни градове в България, като проектира и строи с прекъсвания предимно в София до 1914 година. През 1908-а той се пенсионира и се връща в Австро-Унгария, като се установява в Залцбург. В периода 1911-1914 г. е отново в София, но Първата световна война прекратява дейността му у нас. Умира на 14 декември 1929 година в Залцбург на 73-годишна възраст. През 2012 година на Фридрих Грюнангер е наречена улица в софийския квартал "Овча купел".

Софийската синагога официално е открита на 9 септември 1909 година. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета в Европа (след синагогите в Будапеща и Амстердам), както и най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога на континента (прието е с този термин да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци). Сградата може да побере над 1000 души в централното помещение (предназначено за мъжете) и по вътрешните балкони (където се молят жените). Истинско произведение на изкуството е най-големият в страната полилей (с тегло 2 тона), който украсява храма. В двора има микве – малка баня за ритуални юдейски умивания.

По време на бомбардировките над София през 1944 г. Синагогата е улучена няколко пъти. Балконът, както и няколко колони в главната зала, били частично разрушени. Изложени на атмосферните условия, фините и изящни стенни орнаменти били повредени. Бомбардировките също така унищожили и известната юдейска библиотека на общността, като повечето от най-ценните еврейски книги изгорели.

От 8 май 1992 г. Синагогата приютява Еврейския исторически музей. В нея има експозиции за еврейската общност в страната, холокоста и спасяването на евреите в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст