ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордно ниска подкрепа за управляващите в Германия

меркел среща софия

Общата подкрепа за партиите от управляващата в Германия "широката коалиция" достигна рекордно ниско, сочи проучване на социологическата агенция Емнид, публикувано днес във в. "Билд ам зонтаг".

Управляващите партии преживяха тежко лято на вътрешни борби заради имиграцията, които се разпалват отново след протести на привърженици на десницата в източния град Кемниц. Те започнаха след убийството на германец, за което са задържани двама мигранти. Според проучването подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) е спаднала с един пункт до 29 на сто. На федералните избори партиите получиха 32,9 на сто от гласовете, отбелязват Ройтерс и БТА.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е загубила 2 пункта, спадайки до 17 на сто. На изборите ГСДП получи 20,5 на сто от гласовете. Общо управляващата коалиция има подкрепа от 46 на сто – най-ниската за правителство на "широката коалиция". ХДС, ХСС и ГСДП са управлявали съвместно и преди – от 2005 до 2009 г., както и от 2013 до 2017 година. Подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" остава непроменена с 15 на сто. Крайнолявата партия Левите е спечелила 1 на сто, достигайки 10 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст