ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Действията на САЩ спрямо Китай са форма на икономическа агресия

тръмп

След обявената търговска война на почти целия свят администрацията на американския президент Доналд Тръмп съсредоточи вниманието си главно към Китай. Действията на САЩ спрямо азиатската страна вече са форма на икономическа агресия. Американските мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара ще станат факт до няколко седмици. Това мнение изрази Джейкъб Киркегаард, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън", пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Изпълнението на налагането на тези мита е важно за Тръмп с оглед на междинните избори в страната през ноември. Той иска да води своята кампания чрез тях. Помирителното движение с Мексико, Канада и Европейския съюз също е част от нея. Изглежда САЩ са изцяло съсредоточени срещу Китай. Още повече, че те имат подкрепата на бизнеса и голяма част от политиците в страната", каза Киркегаард.

Гостът добави, че митата ще затруднят значително американските компании, които имат планове за китайските пазари, а може да се очаква и Пекин също да отговори. Киркегаард посочи още, че не е сигурно дали администрацията на Тръмп ще може да осигури търговско споразумение с Китай в даден момент. Като причина за това той изтъкна неясните искания на САЩ спрямо Китай. "Няма как да има ефективни търговски преговори между САЩ и Китай, когато САЩ нямат дългосрочни икономически цели", допълни той.

Желанието на Тръмп стоките, продавани в САЩ, също да се произвеждат там Киркегаард определи като "икономически национализъм". Според него целта на Тръмп е да изтегли САЩ от световната икономика и съответно от международната верига на доставки. В такъв случай цените на стоките и инфлацията в страната значително ще се покачат, каза още гостът и определи тази политика като "грешна" и "недобра за американската икономика, за работниците там и за света". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст