ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата дари на Гергов 43 милиона

Георги Гергов

 

Държавата  и общините  се оказват безсилни да се справят със схемите на великите ни "бизнесмени  приватизатори". Още сърбаме попарата на нашенските "модели" на раздържавяване и продължаваме да плащаме на хората, които успешно успяха да се впишат в кохортата на получателите (а често и ликвидаторите) на държавните активи, за да напълнят доволно собствените си джобове.

Поредният пример за умението на един от тях да извие ръцете на държавата, за да се облажи с нови близо 43 млн. лв., е  "великият"  пловдивски хитрец  Георги Гергов. Десетките опити да бъдат спрени нестихващите му мераци активно и безспир да употребява  държавата  от години претърпяват провал след провал. Както можем да се досетим – купищата  прокурорски проверки за заобикалянето на закона при приватизацията на Пловдивския панаир  така и не доведоха до резултат. Очевидно, окрилен от надмощието си над държавата, Гергов продължава да смуче с още по-голям апетит.

Беззащитна, бездиханна и оплетена в

мрежата от безумията на приватизацията

"падна"  и община Варна. Преди дни общинският съвет с  мнозинство от 28 гласа прие решение да откупи историческата Дупка в центъра на града от досегашния й собственик  Гергов, за да може да се отърве от него.  Цената на това "освобождение" обаче е повече от солена –  43 млн. лева.  Както можем да се досетим, парите няма да дойдат от бюджета на община Варна, а от държавата. С това "успокоение"  съветниците дадоха съгласие община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин“, което е собственик на 2.9 дка от терена в центъра на морския град. Защото това се оказва  единственият възможен ход за  местната власт – сама да определи какво да се появи на мястото, за което и в момента има план за застрояване, който може да позволи на собственика на терена да вдигне поредния МОЛ. Все пак нека не забравяме, че отпреди повече от десет години има действащ план за построяването на търговски дом, а като се има предвид местоположението на имота  (разположен на три улици),  по закон няма ограничение за интензивността на застрояването му. Само дни след като това решение на местния парламент беше взето, и финансовият министър Владислав Горанов, който не се слави с особената си "дашност",  очевидно е бил принуден да "клекне" и да осигури парите за този пореден (но едва ли последен) финансов удар на "прославения" бизнесмен.

Както в."БАНКЕРЪ"  писа още през 2012-а, темата с тази формула за "откупка" върви още от времето  на финансовия министър Симеон Дянков, когато  държавата направи опит да откупи от Гергов имота  в центъра на Варна, по-известен като Дупката, защото  преди години там бяха открити археологически находки.

Идеята по това време беше имотът да  бъде превърнат в лапидариум – музей на открито, така че откритите артефакти да станат достояние на гражданите и гостите на Варна. Тогава Дянков беше фен на идеята стените на крепостта Одесос да се свържат с римските терми  и  с по-новите римски бани до пристанището, и по този начин да се превърнат в единен археологически комплекс и атрактивен туристически обект.

Дори в Министерството на културата  започна да работи  екип, който трябваше  да изготви идеен проект, а впоследствие държавата да  кандидатства и за допълнително европейско финансиране. По това време напористият баровец се опита  да изтъргува за 20 млн. лв. инак непродаваемия имот на държавата. Този негов мерак пък бе попарен от вицепремиера Дянков, който категорично отказа да преговаря за подобни суми. Нещо повече, тогава той призова Гергов да постъпи като истински патриот, за да го запомнят поколенията с добро. Както още тогава писахме  финансовият министър  беше  объркал човека, като се има предвид към кого точно се обърна  с подобен призив.  И му напомнихме, че подобни благодетели по нашите географски ширини може и да е имало, но това е било  най-малко преди век…

Очевидно обаче  днес, когато бездуховността отдавна копае дъното,  е дошло и времето  за далеч по-сериозно разплащане

което ще сложи последния  акорд в голямата далавера

От  официалните документи към   решението, което цитирахме в началото, става ясно, че Гергов е усилил  натиска си към кмета Портних още в началото на август, когато започва кореспонденцията помежду им.  Точно от нея се  вижда, че видният бизнесмен е този, който  посочва  "единствената"  възможна стъпка за решаване на казуса с този имот.  Гергов е предложил продажбата на цялото акционерно дружество "Централен универсален магазин“.  За оценката на дружеството са били ангажирани  независими оценители, които са определили неговата пазарната стойност  в размер на 43 244 000 лв. – при цена за една акция в размер на 1.50 лв., макар че в капитала на дружеството акциите му са с  цена 1 лев.

Приложени са и всички документи, удостоверяващи собствеността и капитала на компанията, която сега ще стане собственост на община Варна.

Историята на Дупката датира от далечната 1984-а, когато тогавашните управници на града решават да изградят в центъра на града  универсален магазин. Багерите обаче се натъкват на ценни разкопки, които археолозите определят като 27-вековна стена на древния Одесос. Там е открита и единствената у нас римска кула със заоблени ъгли от втората стена на стария град, както и крепост от времето на Древна Гърция.

В бурните години на демокрацията, когато

парите взеха превес над всички други житейски ценности

никой така и не пожела  да погледне сериозно на това историческо наследство. Затова пък плеяда алчни общинари се погрижиха просто да разпродадат терените в центъра на морската ни столица като обикновени търговски площи за жълти стотинки на още по-алчни бизнесмени.

Бившето общинско дружество Търговски дом години наред потъваше в дългове и спасението му дойде със създаването на акционерно дружество, в което влязоха Дворецът на културата и спорта, "Лазур" АД, съсобственост на Министерството на икономиката и офшорната компания "Фремонт – Ентърпрайсиз инк", "Слънчев ден"  АД на Георги Гергов и община Варна. Постепенно – по познатата и изпитана схема с увеличаване на капитала, общинското участие беше сведено до 24 на сто.  А "Слънчев ден" се превърна в истинския чорбаджия на "Централен универсален магазин" АД. И съответно – в главен инквизитор на държавния бюджет.

Сега предстои да се види  какво ще се получи от "орталъка" на Гергов с община Варна в Пловдивския панаир, след като през 2016-а кметството получи от държавата 29 на сто от акциите в него.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст