ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджетният дефицит на САЩ скочи със 17%, догодина стига 1 трилион долара

тръмп оон

Бюджетният дефицит на САЩ се е увеличил до 779 млрд. долара през фискалната 2018 година, което е с 17% повече от миналата година. Това са най-големите нива от 2012 г. насам.

Обяснението е, че Вашингтон продължава да харчи масово, за да стимулира икономиката и да подхранва възстановяването й. 

Забелязва се спад в приходите от корпоративни данъци – със 76 млрд. долара. – или около 22% спрямо миналата година. Той обаче е компенсиран от по-голяма събираемост на данъци от физическите лица. 

Разходите нарастват с 3% или 127 млрд. долара заради увеличението на бюджета за отбрана. А приходите – с 0.4%, или 14 млрд. долара

Експерти, цитирани от CNN, прогнозират, че бюджетният дефицит на САЩ може да достигне 1 трилион долара още през следващата година. Рекордът в това отношение е дефицит от 1.4 трилиона през 2009 година. 

"Президентът е много наясно с реалностите, представени от националния ни дълг. Американската процъфтяваща икономика ще доведе до увеличаване на държавните приходи – важна стъпка към дългосрочна фискална устойчивост. Но тази фискална картина е предупреждение към Конгреса за лошите последици от безотговорното и излишно харчене", коментира бюджетният директор на Белия дом Мик Мулвани.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст