ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опасения за забрана на публичните събирания в Румъния

протест румъния

Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на уличните протести в Румъния. Върховният касационен съд постанови вчера, че публичните събирания трябва да бъдат обявявани предварително, когато ще се провеждат на площади или обществени пътища, или на други места в близост до централи или имоти на частни и публични юридически лица. Решението на съда е задължително, посочва в. "Гъндул".

Информационният сайт Зиаре цитира по този повод мнение на асоциацията "Развитие на институциите", според която с това решение съдът е ограничил правото на гражданите да протестират спонтанно. Според асоциацията решението също така дава възможност на жандармерията да извършва злоупотреби чрез големи глоби или чрез силови интервенции, дори ако протестите са мирни. В тази връзка асоциацията иска да съди румънската държава в Европейския съд по правата на човека, информира Зиаре.

"Гъндул" отбелязва, че зад промените в закона за публичните събирания стои министърът на вътрешните работи Кармен Дан. На изслушване в Сената Кармен Дан защити необходимостта от внасяне на изменения в закона за публичните събирания и отново настоя, че жандармерията е действала законно на антикорупционния протест на румънската диаспора на 10 август, когато пострадаха 450 души.

"Гъндул" пише още, че окръг Тимиш в Западна Румъния е "унищожен от дрога". 131 души, сред които и деца, са се озовали в спешните отделения на болниците в окръга заради употреба на наркотици през първите девет месеца на тази година. Лекарите казват, че се дрогират дори деца на 11 години, а канабисът е най-често употребяваният наркотик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст