ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският съвет обсъжда днес преговорите за Брексит

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Европейският съвет ще обсъди тази вечер хода на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Преговорите бяха замразени в края на миналата седмица и днес се очаква решение дали през ноември държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се съберат на извънредно заседание по този повод.

В писмо до участниците в днешното заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ЕС трябва да бъде готов за напускането на Великобритания без споразумение. По неговите думи следва да се запази нагласата за преговори в дух на добра воля, макар задачата да се е оказала по-трудна от предварителните очаквания.

В подготвителните документи за тазвечершното заседание се отчита, че Великобритания напуска ЕС на 29 март догодина, като дотогава, ако има сключено споразумение, то трябва да премине през одобрение в Европейския парламент и в парламентите на 28-те държави от Общността, за да влезе в сила. Допълва се, че бъдещите отношения с Лондон може да бъдат обсъждани едва след оттеглянето на Великобритания.

Утре Европейският съвет ще приеме заключения в областта на миграцията, включително по отношение на сътрудничеството с държави извън ЕС, опазването на границите, връщането на незаконно проникналите пришълци, обособяването на общоевропейска система за предоставяне на убежище. Отбелязва се, че в последната година броят на пристигналите в ЕС мигранти е спаднал с 95 на сто, до равнища, по-ниски от времената преди кризата от 2015 година. По данни на ЕС връщанията към Либия са се повишили десет пъти, до 28 000 души за 2017-2018 година.

Европейският съвет ще приеме заключения и по въпросите на вътрешната сигурност, включително по отношение на полицейското и правното сътрудничество, борбата с тероризма, устойчивостта срещу кибернападения. Заради опита за удар срещу информационните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага, заключенията ще засягат възможностите за противодействие, сдържане и отговор на хибридни, електронни, химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи.

Участниците в заседанието ще обсъдят необходимостта от спешно прилагане на предложенията на Европейската комисия за противодействие на дезинформацията в навечерието на изборите за евродепутати догодина и на терористичното съдържание онлайн. Ще бъде разгледана необходимостта от осигуряването на съвместимост на системите на европейските правоприлагащи служби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст