Биометричните данни ще ограничат ИТ-кражбите -чака – от Конференцията

Конференция Банкеръ Киберсигурност Левон Хампарцумян

Предизвикателствата, свързани с киберсигурността, няма да намерят крайно решение, тъй като технологиите се развиват, потребителите се увеличават, а престъпниците постоянно усъвършенстват уменията си. По този начин се оказваме в една безкрайна верига от компромиси (колкото и парадоксално  да звучи) между удобството на нашите клиенти и тяхната сигурност. Ние и днес бихме могли да направим многостепенни системи за защита на идентичността и операциите, които биха били много трудно пробиваеми, но и безкрайно неудобни за клиентите. От тази гледна точка намирането на разумен компромис в интерес на оперативността е ключово.

Проблематиката "киберсигурност" е безкрайна. В дигиталния свят инстинктите от аналоговия свят, които са присъщи за повечето хора, не работят. Може би следващите поколения, които няма как да са виждали нищо друго освен дигитални системи, ще имат повече естествени защитни инстинкти. Но при сегашните поколения  хората,  които не са неизкушени в тази област, често допускат грешки. Тук трябва да отворя една скоба и да кажа, че тези, които сега професионално се занимават с информационни системи и сигурност, често стигат до параноята, че всичко е много лошо.

Предизвикателствата са много. Страшно много хора работят в сферата на защитата и безопасността на информационните системи. Но има и много наивност. Един прост пример от един малък провинциален град, от чието кметство бяха откраднали 50 хил. лева. Това за тамошния бюджет бяха сериозни пари. Веднага обвиниха обслужващата банка. Проверката установи странни неща. На мониторите по работните места на служителите са били залепени жълти листчета, на които било записано всичко необходимо – пароли, пин кодове и т.н. Добри хора, незлонамерени, но направили така, че да улеснят максимално крадците.

Страшното обаче е друго. Престъпниците много бързо усвояват начините за кражба на идентичност и за преодоляване на многостепенни защити. И ние сме принудени да реагираме по един или друг начин. Един от начините за борба срещу този вид кражби ще бъде масовото – евтино и надеждно, внедряване на системи за биометрия.  Неотдавна бях на презентация на прототип със 132 параметъра, сред които бяха и скоростта, с който си вадиш телефона от джоба си, начина, по който го държиш, и т.н. Не всички параметри се използват за всичко, но може да се изгради система от доста сложни и почти автоматични начини на биоидентификация. Сега това са прототипи, но някой ден всичко това ще влезе в чипове и в масови устройства, които хората ще носят, и може част от този проблем да се реши.

Но ще се появят други проблеми. Ето защо аз не виждам крайно решение на въпроса с киберсигурността. Необходими са обаче организирани усилия от страна на бизнеса, на правоохранителните органи и на академичния свят, който се занимава с тази проблематика, за да има ефективност. Другото, което със сигурност бихме могли да направим, е да създадем в България или в София регионален център (а защо не и в европейски и световен мащаб)  т.нар send box, или пясъчник за проблемите, свързани GDPR и въобще със защитата на личните данни. Това би привлякло инвестиции, бизнес и академични интереси.

Можем да помислим и за това чрез публично-частно партньорство или само чрез държавата да дадем на малките и средните фирми играчките на големите компании. Защото големите фирми, холдингите, банките имат ресурс и когато разбират опасностите от ИТ-атаки и необходимостта от мерки срещу тях, успешно могат да се защитят. Ще назначат хора, ще купят софтуер и т.н. За малките и средните фирми – те или не знаят, че се къпят чисто голи, и като се отдръпне приливът, ще им лъснат задните части, или и да знаят – нямат средствата и възможностите да се защитят на по-високо ниво. Точно затова трябва да се помисли как със споделен ресурс  да им помогнем. В Израел например на равнище държавна администрация осигуряват помощ и защита на малкия и средния бизнес. Трябва да помислим и да го направим и тук, за да може нивото на този вид престъпност да намалее.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст