Икономическият растеж в еврозоната се е забавил рязко

еврозона евро ецб

Икономическият растеж в еврозоната се е забавил рязко през последното тримесечие на годината, показва експресна оценка на Европейската статистическа служба Евростат.

Комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те й членки се е увеличил само с 0,2% спрямо предходните две тримесечия на годината, при растеж от 0,4% през първото и второто. Това е най-ниският растеж от второто тримесечие на 2014 г. насам. Тогава БВП на еврозоната също нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазването на относително доброто темпо на растеж, постигнато през първата половина на годината.

Новината идва на фона на напрежението между ЕС и САЩ, отчетения по-слаб икономически растеж в Китай, което отслаби европейския износ и влоши потребителските и бизнес нагласите.

Забавянето на годишна база е още по-рязко. През юли-септември 2018 г. то е 1,7% спрямо миналогодишното тримесечие. През второто тримесечие годишният ръст беше 2,2%.

Глобалното търговско напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план вероятно ще продължават да се отразява негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци. Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и целия ЕС е свързано с хода на Брексит преговорите и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне съюза през март догодина без постигнато споразумение.

Евростат представи предварителни данни, показващи забавяне на темпото на растеж и в целия Европейския съюз. Според тази експресна оценка, БВП на региона нарасна през третото тримесечие с едва 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0,5 на сто, докато икономическият растеж на годишна база се забави през периода юли – септември до 1,9% от 2,1% през предходните три месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст