Институтът по криминалистика – МВР отбеляза 50 години от основаването му

младен маринов

За мен е чест да отбележим заедно 50-годишния юбилей на Научноизследователския институт по криминалистика на МВР, обърна се към служителите министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който присъства за юбилейното честване заедно със заместник министрите Красимир Ципов, Милко Бернер и Стефан Балабанов, директора на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, началника на кабинета на министъра Михаил Златанов, представители на ръководството на прокуратурата, ДАНС, директори на дирекции в МВР, настоящи и бивши служители.

Министърът отправи специален поздрав към състава на НИК от министър-председателя Бойко Борисов, който „отлично е запознат с дейността на експертите“ и потвърди предстоящата финансова помощ за подобряване на условията на работата.

Развитието на НИК играе важна роля в структурата на МВР. Въпреки реформите през годините, условията на работа и огромния обем експертни изследвания, вие продължавате да утвърждавате доброто име на института и да се справяте с чест с проблемите. Българското общество очаква всеки извършител на престъпление да бъде разкрит, да бъде доказано по категоричен начин престъплението, което е извършил и да получи най-справедливо наказание. Вярвам и съм убеден, че вашата отговорна работа, както досега, така и в бъдеще, ще подпомага всички структури в МВР, за да заслужим доверието на гражданите. Трудът ви е отговорен, тежък и невинаги е оценяван достатъчно. Наясно съм, че се нуждаете от по-добри условия за работа. Ръководството на министерството се стреми по всякакъв начин да подпомага вашите ежедневни усилия. Благодаря за неуморната работа в тези напрегнати дни,  вашият труд допринасяте за добрата екипна работа в МВР. Благодаря за съзнателния избор да служите на обществото и държавата. Защото този избор е изпитание за вас и вашите близки, посочи вътрешният министър.

Министър Маринов отправи специален поздрав и благодарност към дългогодишния директор на НИК проф. Костадин Бобев, градил 35 години професионалната си кариера в института и един от стожерите в дългогодишната му история.

Директорът на НИК Добринка Маркова представи кратък преглед на историята и развитието на научно-приложната дейност на института през половинвековната му история. Над 100 монографии и 120 информационни бюлетина са научният принос на експертите през годините, в които практиката се разширява и обогатява съобразно изискванията за нови експертизи и анализи, необходими за процеса на разследването и съдопроизводството. Освен рутинната приложна и научна работа, НИК ръководи и оказва методическа помощ и контрол над научно-техническите лаборатории към областните дирекции в страната, допълни Маркова. Технологичното обновяване е ключов елемент за капацитета и ефекта от дейността ни, посочи директорът и изтъкна важната роля на финансирането от бюджета и по европейски проекти и партньорството със сродни служби от съседни страни и в международен план. От 2005 г. НИК е член на Европейската мрежа на криминалистичните институти.

Криминалистиката в България има повече от стогодишна история. Началото е поставено през 1907 година с Указ на княз Фердинанд I. По-късно, през 1925 г., със закон е създаден нов полицейски институт – Дирекция на полицията. В сградата на Лъвов мост се обособява научно и техническо звено, наречено „Служба идентификация“. До 1939 г. се отделят повече средства за закупуване на технически пособия. През този период българската полицейска криминалистика бележи едни от най-добрите си успехи в уменията да се откриват и изземват всички следи от престъпления. От Австрия, Германия и Унгария пристигат опитни инструктори, които организират курсове за преподготовка на специалисти.

Съществен етап от развитието на българската криминалистика е създаването на Научноизследователския институт по криминалистика при МВР. Това става с Разпореждане № 89 от 11 март 1968 г. на Министерския съвет на Република България. Оттогава до днес институтът подпомага разследването и разкриването на престъпления и съдопроизводството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст