Поправките в македонската конституция ще бъдат внесени в парламента до края на седмицата

македония македонски парламент скопие

Предложените поправки в конституцията на Република Македония, произлизащи от договора с Гърция от Преспа, трябва да бъдат внесени в парламента до края на седмицата, обяви премиерът Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

Заев каза това сред срещата си вчера с осемте депутати от опозицията, които преди това гласуваха за промените и формираха независима парламентарна група.

Заев подчерта, че преди поправките да стигнат в Собранието, ще се консултира за тях с всички парлраментарни групи и законовият срок от 15 дни, който изтича в събота, ще бъде спазен.

"Подготвяме измененията и допълненията и преди да изпратим официално поправките в парламента, още веднъж ще се консултираме с новосформираната парламентарна група. Очакваме поправките да бъдат официално представени в Собранието до края на седмицата", каза Заев.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски оповести в телевизионно предаване снощи нов вид политическо обединение, наречено "Македонска платформа", която има за цел запазването на Република Македония, съобщи скопският вестник "Курир".

Николоски каза, че освен политическа битка е необходима и силна обществена битка с участието на голям брой граждани, които мислят доброто на Република Македония, обединени в голям брой формални и неформални групи.

Опозиционният лидер оцени в същото предаване, че би било по-честно, ако осемте депутати, които гласуваха за конституционните промени, бяха казали ясно как планират да постъпят в деня на гласуването. Той добави, че функцията на депутат е важна и не е редно партията и партийните членове да бъдат лъгани, допълва "Курир".

Ако депутатите бяха убедени, че договорът е добър за бъдещето на Македония и за македонския народ, защо само двама от депутатите публично говориха за това, а останалите шестима депутати не излизат пред обществото и не обясняват защо са гласували така, запита заместник председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст