ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България настоява камионите да не се връщат у дома

камиони

Всички министри, участвали в срещата в Австрия в рамките на т.нар. Неформален съвет на ЕС, формат "Транспорт", се обединиха около позицията: "Камионите да не се връщат у дома на три седмици, както предвижда Пакетът за мобилност І на Европейската комисия".

Министърът на транспорта Росен Желязков е провел консултации на 29 и 30 октомври с колегите си от Австрия, Румъния, Испания, Португалия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Всички те не приемат разпоредбите  превозното средство да се връща "у дома" като мярка, която само увеличава броя на празните превози и повишава СО2 емисиите от тежкотоварни превозни средства.

В двустранните разговори министър Желязков е представил позицията на България по Пакета за мобилност I и твърдото несъгласие на страната ни за приемане на непропорционални, дискриминиращи и разделящи държавите членки правила.

Всички участници в срещата са изразили разочарованието си от представените компромисни текстове от Австрийското председателство относно каботажа (товаропотока в рамките на съюза) и международния транспорт, като смятат, че те  водят до фрагментиране на европейския вътрешен пазар.

В разговора си с австрийския министър на транспорта Норберт Хофер  министър Желязков е припомнил, че с връщането на превозното средство и на водача в държавата по установяване или, както е популярно –  т.нар.  у дома, не се решават социални проблеми, а се цели основно преразпределяне на пазарни дялове чрез налагане на непропорционални правила на транспортните превозвачи от периферните държави членки, в това число  и България. Страната ни очаква в новите компромисни текстове на Австрийско председателство да бъде заличен текстът относно връщаното на превозното средство и да бъде даден избор на водача относно мястото на ползването на седмичната почивка. Обсъждан е и въпросът за запазване на конкурентоспособността на европейските превозвачи спрямо тези от трети страни.

Министър Норберт Хофер е подчертал, че взема под внимание позицията на българската страна, но е припомнил, че основата цел на Австрийско председателство е постигане на общ подход по време на Съвета на ЕС, формат "Транспорт", през декември, като ще се търси компромис между всички държави членки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст