Еврокомисията ще връща мигранти в Африка

мигранти средиземно море африка

Овладяването на миграционния натиск, новата многогодишна финансова рамка, търговията с паспорти, неравенството в заплащането и инвестициите в блокчейн технологиите  бяха в центъра на вниманието на европейските институции през изминалата седмица.

 

Жан-Клод Юнкер не бил разбран правилно

Европейската комисия отрече работата, свързана с обособяването на лагери за мигранти в Африка, да е прекратявана. Преди дни нейният председател Жан-Клод Юнкер бе цитиран да казва при посещението си в Тунис, че "предложението ЕС да се опита да създаде лагери за мигранти в Северна Африка вече не е на дневен ред".

Юнкер заяви, че Европейският съюз не желае да налага нещо на своите партньори, като например мигрантски лагери, поясни говорител на комисията, придружил председателя й в неговото пътуване до Тунис. От самото начало говорим за сключването на споразумения за разтоварване на мигранти и за сътрудничество със страни от Северна Африка, добави говорителят. 

Същият човек допълни, че целта е да няма повече смъртни случаи с мигранти в Средиземно море, и коментира, че това е обща отговорност на държавите на двата бряга. Попитан дали работата по сключването на такива споразумения продължава  говорителят потвърди.

Намерението на ЕС е със сключването на подобни споразумения мигрантите, прехванати в морето на път към Европа, да бъдат връщани обратно в северноафрикански пристанища. Обособяването на лагери в близост до тези пристанища се предвижда да бъде осигурено с европейски средства и под надзора на ООН.

Корина Крецу осигури повече средства за бедните членки

Европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу заяви в Букурещ, че е успяла да убеди колегите си от Европейската комисия да се върнат към Берлинския метод при изготвянето на новата многогодишна финансова рамка, който се основава на формулата 80% от брутния вътрешен продукт на глава от населението. По тази формула, отбеляза тя, успяхме да договорим трите най-бедни страни – България, Румъния и Гърция, да получат допълнително 10 процента.

"Според нашето предложение до Европейската комисия Румъния ще ползва бюджет, който ще е с 8% по-голям от сегашния за периода 2014-2020 година. Надявам се, че преговорите, които ще се водят между Съвета на ЕС и Европейския парламент, ще запазят тези вече очертани принципи", изтъкна Крецу, която е румънка.

На конференция тя се обърна към делегирания министър по европейските въпроси Виктор Негреску с думите: "Уверена съм, че вие ще се борите в Съвета, за да запазите тези цифри за нашите страни."

Румъния ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2019-а. В този период ще се водят преговори за следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027-а. Корина Крецу подчерта и  необходимостта от постигане на споразумение по многогодишната финансова рамка преди изборите за Европейски парламент през май следващата година. 

Еврокомисията ще обуздава търговията с паспорти

Европейската комисия съобщи, че до края на 2018-а ще представи препоръки на държавите от общността за предоставянето на гражданство. Говорител уточни, че тези мерки засягат схемите за присъждане на гражданство на инвеститори.

Комисията ще препоръча националните власти да извършват проверка на миналото на желаещите да получат гражданство. Изготвянето на препоръките е свързано с данни, разпространени от неправителствена организация, според които 13 страни от ЕС (Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция) "продават" гражданство на инвеститори, т. нар. златни визи.

Попитан за предприетите действия в Държавната агенция за българите в чужбина, говорител на комисията отказа да коментира с аргумента, че следствието не е приключило. По думите му работа на държавите в блока е да предприемат необходимите действия, ако има съмнения за злоупотреби с такива правомощия от страна на държавни служители.

От 3 ноември жените в Европа работят без пари

На 3 ноември ще бъде отбелязан т. нар. Ден на равното заплащане, посочващ момента, в който жените символично престават да получават заплащане за своя труд до края на работната година за разлика от своите колеги мъже, съобщиха от Еврокомисията. Заради получаваните от мъжете по-високи заплати реално жените в Европейския съюз работят без пари в продължение на два месеца през годината.

По повод този ден първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, комисар Мариан Тейсен и комисар Вера Йоурова заявиха: "Жените и мъжете са равни. Това е една от фундаменталните ценности на ЕС. Но всъщност жените все още работят безплатно в продължение на два месеца всяка година в сравнение със своите колеги мъже. Повече не можем да толерираме това положение."

От Брюксел декларираха, че ще продължат действията по преодоляване на различията в Европа между заплатите на мъжете и жените, които печелят средно със 16.2 % по-малко от представителите на силния пол.

Еврокомисията припомня, че вече е представила редица предложения за справяне с този проблем на работното място и у дома, които трябва да бъдат доразвити от парламента и от държавите членки. Например могат да се подобрят правата на работещите родители и лицата, полагащи грижи за член на семейството, да вземат допълнителен отпуск.

Вече е отправено и предложение за равновесие между професионалния и личния живот, включващо правото на всички бащи да ползват отпуск от поне десет дни в периода около раждането на детето им. Платеният родителски отпуск също ще стане непрехвърляемо равно право за жените и мъжете, което ще е силен стимул за татковците да използват тази възможност, вместо да се очаква от жените да прекъсват кариерата си за дълъг период от време. Това ще доведе до повишаване на участието на жените на пазара на труда, аргументират се от Европейската комисия.

До 2020-а инвестициите в блокчейн стават 300 млн. евро

До 2020 г. европейските инвестиции в блокчейн технологиите ще достигнат 300 млн. евро, е заявила еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията CEE BLOCK, която има амбицията да се превърне в най-големия блокчейн форум за региона.

Габриел е посочила и че блокчейн технологията променя начина, по който гражданите и фирмите си сътрудничат, обменят информация, правят сделки и предоставят услуги. Тя е информирала също така, че в европейската обсерватория за блокчейн, която е започнала работа през февруари, вече има включени над хиляда организации с над 400 проекта. През април 26 страни членки, сред които и България, са се обединили в съвместна декларация за създаването на надеждна европейска инфраструктура за блокчейн услуги. Тази инфраструктура ще подпомогне предоставянето на трансгранични цифрови публични услуги по най-високите стандарти за сигурност, защита на данните и енергийна ефективност.

Мария Габриел е отбелязала още, че приложенията на блокчейн могат да бъдат видени както в държавната администрация и митниците, така и в банковия сектор, финансите, енергетиката и дори при гарантиране на сигурността на системите за гласуване на изборите. В бъдещия многогодишен бюджет на ЕС за периода след 2021-ва тя е предложила създаването на нова програма "Цифрова Европа", в която да бъдат предвидени средства за подкрепа на развитието на блокчейн.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст