Напрежението около БАН ескалира

Протест на НИМХ пред БАН

Българската академия на науките (БАН) скъса споразумението за отделянето на Националния институт по хидрология и метерология (НИМХ) от структурите й и поде мощна офанзива срещу текстовете в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, които се отнасят до тази процедура. Академията заяви готовност да прати тези разпоредби в Конституционния съд и да стегне редиците за нови улични протести. 

По-конкретно, академиците недоволстват от две заключителни разпоредби в проектобюджета. Едната гласи, че НИМХ се включва към Министерството на образованието, а другата, че архивите и имуществото на института преминават към същото ведомство.

Ръководството на БАН даде пресконференция, на която обвини правителството, че грубо погазва постигнатите в последните пет месеца договорки. Споразумението с властта предвиждало академията да вземе окончателното решение за развода с НИМХ. Това трябвало да се случи до 1 януари, като метеоролозите можели да ползват материалната база в срок от четири години, оплака се председателят Юлиян Ревалски.

Последва остра реакция от страна на образователния министър Красимир Вълчев. "Българската академия на науките се държи като частна организация и изнудва обществото за изпълнението на една държавна функция, каквато са метеорологичните прогнози", посочи Вълчев на насрещен брифинг. Според министъра действията на БАН са политически мотивирани и се търси конфронтация с държавата. Той подчерта също така, че за миналата година академията е имала субсидия от 78 млн. лева. През сегашната пък са били предоставени още 6 млн. изначално с бюджета, плюс още 15 млн. лева. Последните пари дойдоха след срещи с премиера Бойко Борисов, последвали протестни дефилета по софийските площади. "Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предлагаме каквато и да е законова разпоредба", изтъкна Красимир Вълчев. 

Бившият шеф на НИМХ Христомир Брънзов пък обясни, че ако институтът бъде изваден по правилата на БАН, ще се стигне до неговото политическо ликвидиране. "Едно такова закриване противоречи на това, което беше договорено по време на споразумението между двете институции. Преждевременното закриване по правилата на БАН означава, че или трябва да има правоприемник, или трябва да бъдат прехвърлени хората към някой друг институт", каза Брънзов, който бе освободен от поста от управата на БАН в разгара на стачката на синоптиците.

Спорът продължи и на заседанието на парламентарната Комисия по образованието, която все пак одобри на първо четене секторния проектобюджет за 2019-а. Парите за академията за догодина ще са 94 млн. лв., с 4 млн. по-малко в сравнение с рамката за 2018-а. Намаляването на субсидията е именно поради изваждането на НИМХ от нейните структури. По време на дебатите от БАН поискаха повече средства за заплати, за да имат годишен ръст от 20 на сто. Планираното увеличение в момента е с 10 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст