Осем европейски страни обявиха за нелегитимни изборите в Донбас

захарченко

Осем европейски страни разкритикуваха организирането на "нелегитимни" избори на 11 ноември за ръководители на двете самопровъзгласени републики – ДНР и ЛНР в Източна Украйна, предаде Франс прес.

"Ако бъдат произведени, тези нелегитимни "избори" ще бъдат в нарушение на Минските споразумение и на украинския закон", заявиха днес в обща декларация европейските членове на Съвета за сигурност Франция, Холандия, Полша, Швеция и Обединеното кралство.

Италия, която бе член през 2017 г., както и Белгия и Германия, които ще станат членове на съвета през януари, също сложиха подписа си под документа.

"Призоваваме сепаратистите да се откажат от плановете си за тези "избори" и призоваваме Русия да използва значителното си влияние да спре произвеждането на тези "избори", казаха те.

Изявлението бе прочетено от британската постоянна представителка в ООН Карън Пиърс преди началото на заседание на Съвета за сигурност, посветено на Украйна.

В т.нар. Донецка народна република ще бъде избран на 11 ноември нов ръководител след смъртта на Александър Захарченко, убит при бомбен атентат в кафене в центъра на сепаратистката столица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст