ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговец на земеделска продукция е осъден за данъчни престъпления, ще плати 2 млн. лева обезщетение на държавата

съд шумен

Управителят на търговското дружество „Синка“ ЕООД Ахмед Х., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, е осъден на три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. След продължили през вчерашния ден пледоарии, днес Шуменският окръжен съд произнесе присъдата, като призна подсъдимия за виновен по всички обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери. Със съдебния акт е уважен  и гражданският иск, предявен от ТД на НАП, като подсъдимият е осъден да изплати обезщетение на държавата в размер на 2 милиона лева.

В качеството си на управител и представляващ едноличното търговско дружество Ахмед Х. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 2,067 млн. лева. Данъчното престъпление е извършено в периода от юли 2008 до март 2010 г. Тогава подсъдимият развивал стопанска дейност, свързана с търговия със земеделска продукция.  След извършване на данъчното престъпление той прехвърлил фирмата си на непознато лице.

Делото срещу Ахмед Х. съдържа над седемдесет тома материали, множество съдебно-икономически експертизи, документация  и  разпити на свидетели. За разглеждане в съдебна фаза наказателното производство стартира през 2014 г. Тогава подсъдимият е бил оправдан от Шуменския окръжен съд. Недоволна от оправдателната присъда, Окръжната прокуратура в Шумен внася протест в Апелативния съд във Варна. Въззивната инстанция връща делото на  прокуратурата, която го внася в Шуменския окръжен съд повторно с обвинителен акт.

Присъдата на Ахмед Х. подлежи на жалба и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст