ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акция Олигарх – каква е целта?

Тихомир Безлов

Ще има ли реални ползи за икономиката на България от разследванията на олигарси? Това коментира Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Моята прогноза е, че това е политическа стъпка, която се харесва на средния избирател. Има един ритъм в повдигането на обвинения към такива известни лица. Има едно злорадство, което много напомня на времето, когато по улиците убиваха добре облечени бизнесмени. Имаше една радост, а става дума за човешки живот. Ние сме доста особени гласоподаватели".

При преразглеждането на приватизационните сделки биха се направили разходи, за да се разследват, подчерта събеседникът. "Вероятно ще трябва да се водят дела в Страсбург, защото потърпевшите неминуемо ще започнат да се алват и това трябва да се вземе под внимание". "Чисто рационално няма смисъл, но тук възниква следният въпрос: "Ако попитаме средният българин дали трябва да се преразгледа приватизацията, той какво ще каже?".

От икономически рационална гледна точка няма смисъл да се преразглеждат приватизационните сделки, заяви Безлов. "Но мисля, че много трудно можем да бъдем убедени, че няма нарушения в приватизационните фондове. Те бяха заченати в грях". "Рационалното ми усещане за развитието на процеса е, че ще приключи както и другите процеси и че в крайна сметка ще има оправдателни решения. Това е нагласата, изхождайки от исторически опит, но проблемът с историята е, че тя не може да ни каже как ще изглежда бъдещето. Да не забравяме прочутата история на Хюм, че кокошката всеки път тича към стопанина си, защото той й носи храна, но един ден той се появява с нож. Така че, може стопанинът да влезе сега и с нож".

Каква е оценката на развитието на българската икономика според Безлов? Защо е "видим процесът на изстискване на сивата икономика" и какво следва? Защо недостигът на чуждестранни инвестиции трябва да се превърне в централна тема за властимащите? Как държави като Унгария се борят за инвеститори и защо?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст