ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП предлага 640 лв. минимална заплата и 3900 лв. максимален осигурителен доход

Нинова

640 лв. минимална заплата от януари догодина, прогресивно подоходно облагане за физическите лица, семейно подоходно облагане, 9 на сто ДДС за лекарствата, 5 процента за хляба, 10 процента корпоративен данък. Преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., максимална пенсия 1560 лв., максимален осигурителен доход 3900 лева. Това предлага БСП в своя алтернативен бюджет за 2019 година. Социалистите обещават също така еднократна помощ в размер на 6400 лв. на работещи млади семейства при раждане на второ дете.

При официалното представяне на алтернативните предложения председателката на левицата Корнелия Нинова заяви, че през тази година управляващите от ГЕРБ са изпълнили алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлили. Според нея бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина.

Нинова съобщи, че червените депутати няма да се регистрират за гласуването на финансовата рамка в парламента, но биха участвали със своите предложения при вече осигурен кворум. 

"Предложеният бюджет има алтернатива. Този на ГЕРБ е лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите", коментира Нинова. 

Обсъждането на Бюджет 2019 на първо четене ще се проведе на извънредно заседание на Народното събрание във вторник (12 ноември).

"В нашия бюджет предлагаме дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство. На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки", посочи още Корнелия Нинова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст