ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имуществени или неимуществени вреди: Колко да струва изгубеният живот на пътя?

настимир ананиев

Асоциацията на застрахователите в България ще представи позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. Текстовете засягат най-масовата застраховка – "Гражданска отговорност". Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов спря временно промените и разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене. С текстовете се слага таван от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата – до 15 000 лв.

Вчера от Института по пътна безопасност ги определиха като "абсурдни".

Таван на обезщетенията при смърт на пътя: Застрахователите ще представят позицията си. Предложените промени са внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, а според Настимир Ананиев това е действие, за което тя трябва да се раздели с поста си. "Ние казваме страданието на този човек ще струва 20 000 лв. Това не е правилно, не е морално. Съдът преценява обстоятелствата във всеки един случай, те са различни и определя какво да бъде обезщетението", каза Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира и върху един факт, който по думите му говори за лобизъм, че асоциацията на застрахователите препоръчва таван от 40 000 лв. и попита защо Менда Стоянова, която е вносител на предложението го сваля на половина. "Това предложение няма оценка на въздействието. Вмъква се тихомълком между две четения", каза още Настимир Ананиев и допълни, че това се прави, за да се избегнат обществените обсъждания, а по този въпрос на такова обсъждане заинтересована страна са всички водачи, които имат застраховка или хора, които са пострадали и изгубили близък в ПТП.

Евгени Игнатов, който е изпълнителен директор на застрахователно дружество пък обясни, че предложението за таван на обезщетението касае само неимуществените вреди, тоест това, което да се присъди за причинена болка и страдание, а не частта, която касае настъпилите имуществени щети при смърт. "Залагайки една такава рамка, се залага възможността обективно в последствие да се изплащат имуществените загуби, които настъпват със загубата на член на семейството", каза Игнатов в студиото на "България сутрин".
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст