ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов тип дрога навлиза у нас. Как да се предпазим?

синтетична дрога

Нов тип синтетична дрога навлиза на нелегалния пазар у нас. Непознатият наркотик е способен да отключи агресия и дори канибализъм при хората, които го употребяват. "Ако погледнем в глобален мащаб, тенденцията през последното десетилетие не е никак благоприятна. Обществото привикна към присъствието на опасна употреба и фатални случаи при употреба на наркотични субстанции", коментира ред Bulgaria ON AIR специалистът по лечение на зависимости Александър Канчелов.

Александър Панайотов от Националния център за наркотици обясни, че това са легални заместители на нелегалните наркотици, които се произвеждат по света като цяло и са доста опасни. "Могат да предизвикат до 10 пъти по-силна зависимост от метаамфетамини. Има първоначална еуфория, повишена физическа активност, хората не се хранят и не пият вода. При по-силни дози може да се стигне до пароидни психози, насилие и дори самоубийство", обясни в студиото на "България сутрин" Александър Панайотов.

Той допълни, че в България през последните две години няма случаи на такива синтетични катинони. Според него страната ни е на добро ниво по отношение на залавянето на нови наркотици. По неговите думи службите си вършат работа, но не трябва да подценяваме проблема. "Както и да разглеждаме данните обаче, трябва да отбележим, че много голям брой млади хора посягат към наркотичните субстанции. Това е грижа и за институциите, и за родителите, и за обществото", заяви Александър Канчелов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст