ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обиди на “мишки” и нови игри на кворуми

Парламент дебати за АЕЦ Белене Веселин Марешки

Политическата седмица определено бе подчинена на обсъжданията на проектобюджета за следващата година. Остана време обаче и за поредните заигравания с парламентарния кворум – вече утвърдена тактика от страна на БСП и ДПС за оказване на натиск за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Хората на Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ не се регистрираха за извънредното парламентарно заседание на 6 ноември, подчинено на бюджетните закони. Стигна се до поименна проверка на присъстващите депутатите и в отсъствието на двете групи управляващите прокараха предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ, според което хората от опозицията бяха лишени от дневните им пари за транспорт и командировъчни. Кирилов упрекна народните представители от левицата, че "влезли в залата като мишки", което предизвика остра реакция от социалистите. Георги Свиленски настоя той да бъде наказан, тъй като обидил депутатите от БСП. Неговият съпартиец Цветан Топчиев пък се нахвърли на замeстник-председателя на парламента Емил Христов, че водил заседанието като мишка. В отговор Кирилов рече, че по-скоро искал да каже "мишлета, а не мишки", но в крайна сметка се извини и се размина с устна забележка. 

Иначе за втора поредна седмица парламентарният кворум бе осигурен от "Воля" на Веселин Марешки, при все че аптечният бос даде ултиматум, че партията му ще спре да се регистрира за заседанията, ако до 9 ноември (петък) вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не хвърлят оставка. От парламентарната трибуна Марешки заяви, че "в Агенцията за българите в чужбина не може да се случи нищо, абсолютно нищо, без знанието на Красимир Каракачанов, който всъщност е истинският архитект и създател на престъпната схема. Тези двама вицепремиери – Каракачанов и Симеонов, си позволиха да проведат злостна, нелепа, подла, цинична битка срещу майките, срещу българските майки".

В отговор от ВМРО поискаха оставката на Марешки като заместник-председател на парламента. "Няма такова двуличие – един ден твърдиш едно, на другия ден твърдиш друго, един ден си либерал, на другия ден си демократ, на третия ден си станал патриот – всеки ден се променяш! И той да ни държи на нас от ВМРО морална сметка. Представете си човека, който има повдигнати обвинения за рекет, изнудване и побой, заместник-председател на Народното събрание", каза депутатът Юлиан Ангелов.

 В началото на седмицата правителството освободи Петър Харалампиев от председателското място в Агенцията за българите в чужбина.  Длъжността временно ще изпълнява заместникът му Димитър Владимиров. В съдебната зала стана известно, че Владимиров е един от основните свидетели на прокуратурата.

Изненадващо "Обединени патриоти" се събраха през седмицата на съвещание. Интересното е, че то не бе оповестено предварително и така и не стана ясно какво всъщност са разисквали Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов в сградата на Министерския съвет. В сбирката се включи и ръководството на парламентарната група, като впоследствие пред журналистите говори единствено Сидеров. По думите му нямало нищо специално и нищо интересно, това било рутинно заседание. "Доведох колегите тук, защото има много интересни творби на Димитър Годжанов и на Никола Танев. Да видят, че в тази сграда има много добри картини, да видят малко изкуство", отбеляза атакистът. В крайна сметка Сидеров допълни, че диалогът в групата "върви", "всичко е наред, за момента няма предпоставки за напрежение".

Въпреки приказките на Волен Сидеров обаче турбуленцията при Патриотите, изглежда, не е отминала. Сътресенията в "малката коалиция" подтикна политическите анализатори да продължат лансирането на тезата за предстоящи предсрочни избори. Политолозите Евгений Дайнов и Димитър Ганев начертаха два варианта за премиера Бойко Борисов – падане от власт и предсрочни избори в недобър за ГЕРБ момент или запазване на сегашния парламент с нова властова конфигурация, която може да нанесе големи щети на реномето на управляващите. Но и да стигнем до предсрочни избори, не е изключено резултатът да не е много различен. "Можем да разчитаме на БСП да се провали. Всеки път, когато ГЕРБ го закъса, БСП такава феноменална глупост изръсва, че хората си казват: по-добре ГЕРБ", посочи Дайнов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст